Lepe reči i lepi zalogaji
Generalna | domacica | Oktobar 27, 2011,12:12
Nekad abonos, nekad slonova kost.
Uvek je potreban odgovarajući alat da ga izrezbariš.
Na samo tebi svojstven način da ostaviš trag.
Da pokupiš malene dragulje :
Biser-suze, smaragd-dane, rubin-osmehe, filigran-rečikoje ćeš nanizati u ogrlicu koja će ti krasiti nevesele dane.
Ovde i sada je ono s čime raspolažeš.
Umorna/an si?
Predahni i osveži pogled.
Ophrvan/a brigama?
Nasmeši se.
Gladna/an?
Zasuči rukave i spremiPITA OD PAŠKANATA
Potreban materijal
Paškanat 500 gr
Jaja 4 komada
Brašno-pšenično 8 kašika
Brašno-kukuruzno 8 kašika
Kisela pavlaka 200 gr
Parmezan – rendani 4 kašike
Beli luk 2 čena
So 1 kašičica
Prašak za pecivo 1 kesica
Ulje 3 kašike
Margarin 1 kašika
Prezle 2 kašike
Način pripremeOčistiti paškanat i iseckati. Dinstati na ulju uz povremeno dodavanje vode dok ne omekša (oko 30 minuta). Posoliti, dodati ispasiran beli luk i parmezan. Ispasirati i prohladiti.Umutiti
čvrst sneg od belanaca, dodati jedno po jedno žumance i kiselu pavlaku.Kad se masa ujednači dodati paškanat i na kraju lagano umešati obe vrste brašna pomešane sa praškom za pecivo.
Četvrtast pleh (optimalna veličina 28cmx40cm) premazati margarinom i posuti prezlom. Sipati testo i poravnati vlažnim nožem. Peći u rerni zagrejanoj na 220 stepeni 25-30 minuta.Prohladiti, seći na komade željene veličine i poslužiti uz sveže povrće i
PESTO SOS
Potreban materijal
List bosiljka 100 gr
List peršuna 2 veze
Beli luk 2 čena
Ulje-maslinovo 1 kašika
Parmezan – rendani 2 kašike
Način pripremeLišće bosiljka i peršuna iseckati pa zajedno sa belim lukom ispasirati. Dodati ulje i parmezan i ujednačiti masu.Napomena:
Pesto sos je nezaobilazni deo italijanske kuhinje. Za njegovu pripremu, kažu Italijani, ima onoliko recepata koliko ima porodica.
Sledeći | Prethodni | Komentari (20) | Trekbekovi (0)
razmisljanka | 27/10/2011
Osveženog pogleda i nasmešenoj, baš bi mi prijala ta pita! :-)
merkur | 27/10/2011
Dragulji za nevesele dane...bas tako, alat u ruke! Pozdrav.
domacica | 27/10/2011
@sanjarenja56, može za večeru?:)
Prijatno!
domacica | 27/10/2011
@razmišljanka, samo izvoli, posluženo
Prijatno!
domacica | 27/10/2011
@merkur, koliko te upoznah tvoj je alat čaroban - prirodan, mirišljav, umiljat
Prijatno!
domacica | 27/10/2011
@pričalica, mudrost ti je nadimak pa ne sumnjam da alat sjajno koristiš
Prijatno!
domacica | 01/11/2011
@biljanak, ne znam da li sam dobra domaćica, ali se trudim da pronadjem recepAt za sve
Prijatno!
domacica | 01/11/2011
@Power Balance narukvice, drago mi je da ti se dopalo
Prijatno!
anam | 02/11/2011
Može li pita od mesa mesa?? Ove travuljine me baš ne privlače... znam... ubićeš me:))
domacica | 03/11/2011
@anam, he, he, neću te ubiti:) a znam i kakvu bi pitu volela - kore od mesa a fil od mesa, zar ne?
Prijatno!
anam | 03/11/2011
Kad znaš što guraš te travuljine??:)) Može i kora od sira, nadev od mesa:))
domacica | 05/11/2011
@anam, dobro de, ne kukumavči. ja ću travuljine a sledeći post po tvom ukusu
Prijatno!
vision preparati | 18/11/2011
Život je lep. Jelo sjajno izgleda. Ovo je za mene nesto novo. Probacu da napravim
lora1 | 18/11/2011
Uh, kada bih imala vise slobodnog vremena,zasigurno bih probala neki od tvojih recepta,al' bice...jednog dana cu ti "pokrasti"od tebe(ako das dozvolu),pa cu isprobavati i ja!Mada ne volim spanac,i paskanat,al'zasto ne isprobati?:))
Svu radost osetim u prirodi,u mazenju ovakvih i zagrljaju jednog majusnog bica.Umem da se radujem:))
Re: ŽIVOT JE...
sanjarenja56 | 27/10/2011
Pošto mi se nešto danas ne kuva, mogu li da uzmem ponuđeno?