Kuhinja i oko nje

Lepe reči i lepi zalogaji

« Jul 2008 »
Ne Po Ut Sr Če Pe Su
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Jul
03

DA SE JA PITAM

grickalice za dokolicu | domacica | Jul 03, 2008,10:32

Dan bi imao svitanje

i suton

da me probudi duga koju sunce slika na zavesi

da mi mahnu kapi zaostale od pljuska

da mi se nasmeši

i poljubi me

***

Dodirni noćas Moju zvezdu.
Pogledom.
Osmehom.
Uzdahom.
Pomisli noćas na Moju zvezdu.
Sanjivo.
Iskričavo.
Čeznjivo.
Zapevaj noćas mojoj zvezdi.
Tiho. Kao uspavanku.
Veselo. Kao poskočicu.
Nežno. Kao ljubavnu pesmu.
Dodirni noćas Moju zvezdu.
I ja ću opet biti tu.


Permalink | Komentari (39) | Trekbekovi (0)

Jul
02

PISMO ZA...

Generalna | domacica | Jul 02, 2008,15:10

Sve koji su zainteresovani.
Dragi moji,
kao što verovatno i sami znate, era godišnjih odmora je počela. Mnogi su već umočili prste u plave morske talase, zaradili prve crvene fleke koje piju jogurt, izgubili naočare za Sunce...
Ja sam ove godine sprečena da se brčkam, a ove tropske vrućine me ubediše da je najbolji odmor na planini. Po mogućstvu sa snegom, skijanjem i pravljenjem Sneška Belića.
Budući da velike visine ne volim, odlučila sam se za Dubai. Onaj hotel, jedini na svetu, koji nudi mogućnost skijanja u zatvorenom prostoru.
Da vas ne zamaram detaljima sa puta, ovde je sve onako kako piše u reklamnim prospektima.
Jedina zamerka je što nisam uspela da nadjem moje omiljene rukavice ( stare sam zaboravila da ponesem), pa sam zaradila promrzline na rukama.
Po onoj narodnoj: - Klin se klinom izbija, pokušala sam da se izlečim drugim hladnim stvarima. Naravno – sladoledom.
Dobila upalu grla.
Zato molim za razumevanje što me nema.
Voli vas
Vaša domaćica


P.S. Nisam ovo sanjala.
Juče pročitah da ove godine postoji mogućnost topljenja leda i snega, što me podsetilo da moj frižider nikako ne može nadomestiti ono što milijarde ljudi svakodnevno uništava.
Reših da ga odmrznem.
Pomagala mu svojski.
Golim rukama.
Zaradila promrzline na rukama.
Preterala sa sladoledom.
Dobila upalu grla.
Ali, posle uključila rernu.
Što i vama najtoplije preporučujem.

POSNA PITA OD TIKVICA

Potreban materijal

v Tikvice 1 kg
v Beli luk 3 čena
v Peršun 1 veza
v So 3 kašičice
v Paradajz 2 komada
v Margarin 250 g
v Brašno 2,25 šolje
v Hladna voda 6 kašika
v Ulje 4 kašike


Način pripreme

Tikvice oljuštiti, izrendati i pomešati sa dve kašičice soli. Ostaviti da odstoji najmanje 30 minuta i dobro ocediti. Paradajz popariti kipućom vodom, oljuštiti i iseckati na kockice. Beli luk ispasirati. Zagrejati ulje, dodati beli luk, paradajz i tikvice i dinstati na tihoj vatri 20 minuta.
Brašno prosejati i pomešati sa solju, dodati margarin isečen na listiće i uz stalno mešenje postepeno dodavati vodu, kašiku po kašiku.Kada se od testa formira lopta (posle oko 3 minuta mešenja) staviti je u frižider da odstoji najmanje 15 minuta.
Testo podeliti na dva dela u odnosu 1:2.Veći deo razviti u ploču debljine oko 1 cm i njome prekriti dno i stranice pleha. Sipati prohladjene tikvice, posuti seckanim peršunom i poklopiti drugim delom testa. Ivice donjeg dela testa preklopiti preko gornje kore i pritisnuti. Izbosti viljuškom na nekoliko mesta i peći oko 20 minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 220 stapeni.



Permalink | Komentari (24) | Trekbekovi (0)

Jul
01

GLAVNA ULOGA

Generalna | domacica | Jul 01, 2008,11:07

Ili kako bi enigmatičari rekli – rola.
U ovom postu je namenjena našem kolegi-blogeru čiji je nick glumac.
Jednom prilikom sam već kazala da nemam pojma šta glumi, ali da mu to odlično uspeva.
Momentalno uživa u raspustu, šeta pored Drine i ne pokušava da je ispravi, druži se sa ljudima koje je malo vidjao dok je trajao semestar, svrati ovde da nas pozdravi i izazove smešak odobravanja, jer
Godina, ona studentska, očišćena je u junu.
Možda sada čita oglase:
„Prodajem tri mačke: dve različite i jednu istu.”
“Zgodan inženjer građevine, voli decu i životinje, ne pije i ne puši, svira klasični klavir, prodaje jelovu građu.”
Student druge godine, zabavan, šarmer, poseduje komp sa netom, mobilni, MSN-adresu, želeo bi da nauči da kuva.
Šifra: domaćice, daj tu obećanu tortu!


Već smo kazali bravo, drago nam je, samo tako i sve ostalo što uz to ide. Ostalo je samo da napravimo

STUDENTSKA TORTA

Potreban materijal
v Puter 140 gr
v Šećer-kristal 140 gr
v Badem 140 gr
v Brašno 140 gr
v Limun 1 komad
v Slatka pavlaka za šlag 500 gr
v Krem-fix 2 kesice
v Šećer-prah 4 kašike
Način pripreme

Badem popariti kipućom vodom, oljuštiti, osušiti i iseckati.
Puter penasto umutiti sa kristal-šećerom, dodati sok i narendanu koru limuna, pa kada se masa ujednači dodati seckane bademe i brašno. Dobro izmešati i podeliti na tri dela. Okrugli kalup prečnika 24 cm premazati puterom i obložiti peki- papirom.
Svaki deo peći 12 minuta na 220 stepeni. Ohladiti.
Slatku pavlaku umutiti sa prah-šećerom i krem- fixom, pa nafilovati ohladjene kore. Ostatkom šlaga premazati tortu po obodu i ukrasiti po želji.
Rashladiti u frižideru najmanje 2 časa pre služenja.

Permalink | Komentari (19) | Trekbekovi (0)

«Prethodni   1 2
Pretraži
Najnovije...
  • OBOJENO TRAŽENJEM
  • SLIKE...
  • ZAPIS DUŠE
  • SVE PRODJE...
  • KIKI, MIKI, RIKI
  • ZDRAVO
  • ĆUTANJE
  • IMA ŽIVOTA...
  • ZASEDANJE KRIZNOG ŠTABA
  • NA PLUS ČETRDESET
Kategorije
  • Generalna [341]
  • grickalice za dokolicu [141]
  • kulinarstvo [11]
  • domaći zadatak [12]
  • internet [2]
  • brojke i slova [0]
Arhiva
  • April 2013 [1]
  • Mart 2013 [1]
  • Februar 2013 [3]
  • Januar 2013 [3]
  • Avgust 2012 [1]
  • Jul 2012 [1]
  • April 2012 [1]
  • Februar 2012 [2]
  • Januar 2012 [5]
  • Decembar 2011 [4]
  • Novembar 2011 [6]
  • Oktobar 2011 [5]
  • Avgust 2011 [4]
  • Jul 2011 [3]
  • Jun 2011 [3]
  • Maj 2011 [1]
  • April 2011 [2]
  • Mart 2011 [1]
  • Februar 2011 [3]
  • Januar 2011 [4]
  • Decembar 2010 [3]
  • Novembar 2010 [2]
  • Oktobar 2010 [2]
  • Septembar 2010 [2]
  • Avgust 2010 [4]
  • Jun 2010 [3]
  • Maj 2010 [6]
  • April 2010 [6]
  • Mart 2010 [1]
  • Februar 2010 [8]
  • Januar 2010 [7]
  • Decembar 2009 [9]
  • Novembar 2009 [9]
  • Oktobar 2009 [7]
  • Septembar 2009 [5]
  • Avgust 2009 [10]
  • Jul 2009 [15]
  • Jun 2009 [13]
  • Maj 2009 [17]
  • April 2009 [17]
  • Mart 2009 [18]
  • Februar 2009 [17]
  • Januar 2009 [19]
  • Decembar 2008 [9]
  • Novembar 2008 [11]
  • Oktobar 2008 [7]
  • Septembar 2008 [8]
  • Avgust 2008 [13]
  • Jul 2008 [18]
  • Jun 2008 [15]
  • Maj 2008 [18]
  • April 2008 [18]
  • Mart 2008 [16]
  • Februar 2008 [14]
  • Januar 2008 [15]
  • Decembar 2007 [13]
  • Novembar 2007 [19]
  • Oktobar 2007 [19]
  • Septembar 2007 [21]
  • Avgust 2007 [8]
  • Jul 2007 [10]
Moji linkovi
Generalna
ne propuštam da posetim
Meni
  • Početna strana
  • Arhiva
  • Fascikle
  • Administracija
Sindikat
  • RSS 0.90
  • RSS 1.0
  • RSS 2.0
  • Atom
 
Copyright@2007. Reic's Place. All rights reserved. Powered by Lifetype.
Designed by Dieter Schneider, CssTemplateHeaven. Ported to Lifetype by Reic Wang.