Kuhinja i oko nje

Lepe reči i lepi zalogaji

« Oktobar 2007 »
Ne Po Ut Sr Če Pe Su
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Oktobar
07

...

Generalna | domacica | Oktobar 07, 2007,14:31

Jesen je, setna i sveobuhvatna, žuta, mirisna i bajkovita, stanovala na kraju moje ulice.
Bilo je to vreme žipona, princeza, miki-majica i kuli-jakni, obojeno jarkom nadom i voljom da se nešto lepo, veliko i značajno stvori.
Snegovi su bili veliki, drveće granato i posejano na svim mogućim i nemogućim
mestima, bela kafa se pravila od Frankove cikorije, a nedeljom su se pravile vanilice.
Prve su ljubavi bile dobro čuvane tajne, poneki ukraden poljubac i stisak ruke duboko zaključani u srcu, a u spomenare se upisivali nevešto sklepani stihovi:
-Šta da ti šaram,
-šta da ti pišem,
-kada te volim
-koliko dišem!
Subotom se radilo skraćeno, a uveče se družilo sa prijateljima, rodjacima.
I sinoć je bila subota. Jesenja.
Mirisala je na prvu ljubav, romantiku, Tango ljubavi i ruže.
Šareno, šuštavo lišće pod nogama, mesec sakriven (ili mi se samo učinilo), žmirkavo svetlo uličnih lampi i sveće na stolu.
Samo je prva ljubav daleko, u nekom drugom snu, sa nekom drugom rukom...
Molim te, ostani tamo u sećanju,
Ostani jedina osoba kojoj sam rekla:
-Ruža da sam
U srcu bih ti procvetala
Da večno osećaš
Toplinu u grudima...
Molim te, ostani samo moj

POLJUBAC OD ČOKOLADE

Potreban materijal

v Jaja 10 komada
v Čokolada 200 gr
v Puter 250 gr
v Brašno 4 kašike
v Kakao-prah 4 kašike
v Šećer-kristal 12 kašika+6 kašika+200 gr
v Šećer-prah 4 kašike
v Maraskino-liker 100 gr
v Voda 100 gr
v Šlag 200 gr
v Lešnik 100 gr


Način pripreme

Napraviti 2 kore od po 3 jaja, 2 kašike brašna, 2 kašike kakao-praha i 3 kašike kristal šećera.Kore peći u podmazanom plehu na temperaturi 220 stepeni 12 minuta.
Za fil umutiti 4 cela jaj sa 12 kašika kristal šećera i kuvati na pari. Kada počne da se zgušnjava dodati čokoladu i ujednačiti. Ohladiti mešajući, pa dodati puter umućen sa prah šećerom.
Pomešati vodu i maraskino, dodati 200 gr kristal šećera i zagrevati dok se šećer sasvim ne istopi. Toplim prelivom natopiti obe kore, nafilovati i ostaviti da se dobro rashladi.
Poslužiti sa šlagom i mlevenim lešnikom.

poljubac

Permalink | Komentari (7) | Trekbekovi (0)

Oktobar
05

PRIČA I PITA

Generalna | domacica | Oktobar 05, 2007,12:41

Priča i pita nisu baš bliznakinje,ali su tu negde. Pitu možete napraviti od svega što poželite,dajući joj ukus koji je u skladu sa Vašim raspoloženjem. Slanu, slatku, pikantnu, prelivenu...Mašta je neograničena. Prostor veći od univerzuma.
Situacija je slična sa pričom. Priču možete napisati o svemu što poželite dajući joj prizvuk koji Vam se u datom trenutku učini najpogodnijim. Slanu, slatku, pikantnu...

Preduslov za konzumiranje je samo da ste gladni. Da je Vaše nepce spremno da prihvati novi doživljaj. Ili da ste, po službenoj dužnosti, degustator od čije ocene zavisi ...
Najbolja je prazna pita. Ona samo od kora i ponekog začina po izboru. Ostavlja Vam prostora da zamišljate čime bi sve mogli da je nafilujete, prizivajući u pomoć davno zaboravljene ukuse iz detinjstva, mladosti ili tuđeg života.
Možete je jesti pristojno, viljuškom i nožem, ili, ako Vam je tako milije, prstima, koji će dati novu dimenziju Vašem uživanju. Možete zamišljati činiju sa pavlakom, šolju sa mlekom ili jogurtom, konzervu piva, ili možda drugaricu koja se pre sto i kusur godina preselila u drugi grad. Okruženje je lično Vaš izbor. Od njega zavisi Vaš stav prema piti na tanjiru, ili možda prema majstoru kulinaru.
I prazna priča je najbolja.Ona koja Vam daje samo okvir za dogadjaje, udobno mesto na kome možete sedeti, stajati, trčati...Plesati prvi valcer,slušati Bitlse ili Monserat Kabaje, igrati fudbal.
I na kraju, ali ne najmanje važno:
-kakva god bila, i priča i pita su najbolje kada se podele sa prijateljima, a ako nešto preostane, može se sačuvati do sledećeg druženja.
Prijatno!
PITA OD BLITVE

Potreban materijal

v jaja 4 komada
v brašno 14 kašika
v mleko 250 gr
v ulje 250 gr
v sir trapist ili kačkavalj 200 gr
v blitva 1 veća veza
v prašak za pecivo
v so 1 kašičica

Način pripreme

Jaja umutiti sa mlekom i uljem. Blitvu iseckati, sir narendati, dodati u jaja pa izmešati sa brašnom, solju i praškom za pecivo. Sipati u pleh i peći oko 30 minuta na 220stepeni.
PITA S MESOM
Potreban materijal
mleveno meso 500 gr
crni luk 2 veće glavice
jogurt 200 gr
jaja 4 komada
pavlaka 200 gr
brašno 10 kašika
kačkavalj 100 gr
peršun-list pola vezice
so po ukusu
biber po ukusu
prašak za pecivo 1 kesica

Način pripreme
Sitno iseckati luk i propržiti. Dodati meso i začine. Prohladiti.
Umutiti sneg od belanaca, dodati žumanca, jogurt i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Lagano umešati meso i sipati u podmazan i brašnom posut pleh. Peći oko 30 minuta na temperaturi od 220 stepeni. Vruću pitu premazati razmućenom pavlakom i posuti struganim kačkavaljem. Seći na kocke kada se malo prohladi.


Permalink | Komentari (4) | Trekbekovi (0)

Oktobar
04

NAPREDNIJI KORISNIK

Generalna | domacica | Oktobar 04, 2007,14:03

Po preporuci sa help strane administrativnog dela blog.rs, da biste se bolje snalazili u kreiranju vašeg ličnog bloga potrebno je ( valjda i poželjno) da znate neke osnove HTML-a, RSS, odnosno da budete napredniji korisnik.
Biti napredan, po bilo kom osnovu, nije uopšte jednostavno.
Da bi jedna beba bila svrstana u napredne mora svake nedelje "dobiti na vagi" najmanje 200 grama, a za mesec dana porasti najmanje 2,5 santimetra.
S obzirom da je beba biće (najsladje na svetu) koje uglavnom jede, plače i spava, to nije baš jednostavan zadatak.
Znajući ovo ( a i još ponešto), znala sam da zadatak upisivanja u naprednije korisnike neće biti tako jednostavan.
Organizacija svakog posla je jedan od ključeva uspeha, pa ja tako izmedju ljuštenja krompira i štirkanja heklanih šustikli umetnuh čas učenja Html-a.
Ako je nešto vezano za Internet, onda je najbolje to na njemu i potražiti.
Za one koji se ne plaše da kupuju preko Interneta, postoji bezbroj knjiga u svim mogućim formatima, ali ako nešto hoćete džabe, onda je to malo teže.
Klik po klik, pa opet, dok u jednom trenutku ne pomislite da vam je neki predak iz familije orlova, dodjete do nekog sajta koji će vas besplatno, vodeći vas za ruku, dovesti do željenog znanja.
Budući da mi je muž prilično ljubomoran, ispustih ovu priliku iz straha da se negde ne sretnemo.
Sledeći pokušaj, sajt za učenje putem popunjavanja pristupnice.
Pored uobičajenih generalija i nekoliko opštih pitanja:
-Da li je stan-kuća gde živite vaše vlasništvo ili ga iznajmljujete?
-Imate li u porodici bolesnih od dijebetesa?
-Posećujete li XXX sajtove?
Pobegoh i odatle, šta ako mi usele sustanara sa dijabetisom koji stalno sedi na nekom XXX sajtu!?
Napokon nadjoh jedan koji zadžaba daje časove, pa odštampah početne lekcije i prionuh na učenje.
Taman kada sam počela da razvrstavam u glavi tagove, navodnike i znake jednakosti, dodje vreme ručka i moji ukućani se ispojaviše:
Muž-Šta to miriše na prvu ženu (čitaj zagorelo)?
Ćerka- Bljak, opet si spremala neke paprike!
Sin- Pretpostavljam da si vatrogascima skuvala bar kafu.
Zbunjena ovakvim komentarima, odgovorih:
->a href ="http://www.RUČAJTE NA KIOSKU

P.S. Kuvaćemo sutra, obustavila sam učenje!

ovo sam ja 

Permalink | Komentari (14) | Trekbekovi (0)

Oktobar
01

ZEMUNSKI ZBRZEK

Generalna | domacica | Oktobar 01, 2007,12:46

Početak svega beše u Velikom Prasku – nastade Sunce – izvor života, Homo-sapiens jedinka koja živi u društvu i mora da se hrani .
Za bolje sutra i zdravije potomstvo počeo je da priprema hranu koju mu je priroda blagonaklono pružala, a taj magični proces nazvan je kuvanjem, sa varijacijama : pečenje, prženje, blanširanje, mariniranje...

Vaš veliki prasak beše jednog vrelog julskog dana na Budvanskoj plaži, imaše crnu kosu i crne oči iza «Rej-ban» naočara, a dok ste sagledali ostatak vruć vetar Vas je odveo u bračnu luku, da polako, korak po korak, osvajate znanja podvedena pod opšti pojam
VODJENJE DOMAĆINSTVA .

Naravno, prvo ste primenili sva znanja iz prethodnog segmenta života, koja i nisu bila tako mala :
· Burek se kupuje u pekari, a jabuke kod piljara
· Sudovi se NE MOGU prati šamponom za kosu
· Ajnštajnova teorija relativiteta najbolje funkcioniše na primeru nožića za otvaranje konzervi
· Trigonometrijske funkcije su neophodne za pravilno postavljanje stola
· Usisivač se ponaša nezavisno od odredbi Dušanovog zakonika
Kao nezavisna, emancipovana i savremena jedinka ženskog pola lepo ste koristili sva ta znanja, ali, od Vašeg Velikog Praska, morali ste da krenete napred u neistražene prostore vašeg novog domaćinstva.
Počeli ste razvrstavanjem poklona sa svadbe, naivno verujući ,da su Vaši i njegovi prijatelji i rodjaci znali šta je potrebno maladom paru čije domaćinstvo pravi prve, nesigurne korake.
Naravno, sapleli ste se već na prvom koraku:
-kristalne vinske čaše niste mogli da koristite jer ne pijete vino
-srebrni escajg za 12 osoba je savršen, ali u vašu garsonjeru ne može stati više od šest osoba, a o uzimanju godišnjeg odmora da biste ga očistili niste smeli ni da pomislite
-7 različitih stonih lampi ne može stati na vaš jedini sto
Kako sve ne bi bilo sasvim poražavajuće tu je bio i veliki paket od baka-... :
-terakota činija-ručno pravljena
-6 varjača različitih veličina
-6 kuhinjskih krpa
-dublji i plići tiganj
A umesto čestitke:
-Napravi, sine, djuveč po ovom receptu, moj ... ga je obožavao, čak je tvrdio da se zbog njega u mene i zaljubio


ZEMUNSKI ZBRZEK

Potreban materijal

v Juneća rozbratna 1 veća ( oko 800 g)
v Beli luk 2 čena
v Šargarepa 500 g
v Slanina 50 g
v Praziluk 1 struk
v Krompir 3 veća
v Paprika babura 3 komada
v Paradajz 2 komada
v So
v Biber
v Začin od povrća 1 kašika


Način pripreme

Meso posoliti, pobiberiti i kratko propeći sa obe strane (oko 2 minuta svaku stranu).
Paradajz popariti ključalom vodom, oljuštiti i iseckati na kockice.
Praziluk, papriku i šargarepu iseći na kolutove, a krompir na kocke.
U dubljem tiganju propržiti slaninu, dodti povrće i dinstati oko 15 minuta.
Terakota činiju premazati uljem, sipati polovinu povrća, posuti iseckanim belim lukom i začinom od povrća, staviti meso i prekriti drugom polovinom povrća. Doliti malo vode, poklopiti i staviti u hladnu rernu.Zagrejati rernu na 180 stepeni peći 30 minuta od momenta kada rerna dostigne željenu temperaturu. Otklopiti, po potrebi dodati još malo vode i peći još oko 30 minuta.

djuvec

Permalink | Komentari (4) | Trekbekovi (0)

«Prethodni   1 2
Pretraži
Najnovije...
  • OBOJENO TRAŽENJEM
  • SLIKE...
  • ZAPIS DUŠE
  • SVE PRODJE...
  • KIKI, MIKI, RIKI
  • ZDRAVO
  • ĆUTANJE
  • IMA ŽIVOTA...
  • ZASEDANJE KRIZNOG ŠTABA
  • NA PLUS ČETRDESET
Kategorije
  • Generalna [341]
  • grickalice za dokolicu [141]
  • kulinarstvo [11]
  • domaći zadatak [12]
  • internet [2]
  • brojke i slova [0]
Arhiva
  • April 2013 [1]
  • Mart 2013 [1]
  • Februar 2013 [3]
  • Januar 2013 [3]
  • Avgust 2012 [1]
  • Jul 2012 [1]
  • April 2012 [1]
  • Februar 2012 [2]
  • Januar 2012 [5]
  • Decembar 2011 [4]
  • Novembar 2011 [6]
  • Oktobar 2011 [5]
  • Avgust 2011 [4]
  • Jul 2011 [3]
  • Jun 2011 [3]
  • Maj 2011 [1]
  • April 2011 [2]
  • Mart 2011 [1]
  • Februar 2011 [3]
  • Januar 2011 [4]
  • Decembar 2010 [3]
  • Novembar 2010 [2]
  • Oktobar 2010 [2]
  • Septembar 2010 [2]
  • Avgust 2010 [4]
  • Jun 2010 [3]
  • Maj 2010 [6]
  • April 2010 [6]
  • Mart 2010 [1]
  • Februar 2010 [8]
  • Januar 2010 [7]
  • Decembar 2009 [9]
  • Novembar 2009 [9]
  • Oktobar 2009 [7]
  • Septembar 2009 [5]
  • Avgust 2009 [10]
  • Jul 2009 [15]
  • Jun 2009 [13]
  • Maj 2009 [17]
  • April 2009 [17]
  • Mart 2009 [18]
  • Februar 2009 [17]
  • Januar 2009 [19]
  • Decembar 2008 [9]
  • Novembar 2008 [11]
  • Oktobar 2008 [7]
  • Septembar 2008 [8]
  • Avgust 2008 [13]
  • Jul 2008 [18]
  • Jun 2008 [15]
  • Maj 2008 [18]
  • April 2008 [18]
  • Mart 2008 [16]
  • Februar 2008 [14]
  • Januar 2008 [15]
  • Decembar 2007 [13]
  • Novembar 2007 [19]
  • Oktobar 2007 [19]
  • Septembar 2007 [21]
  • Avgust 2007 [8]
  • Jul 2007 [10]
Moji linkovi
Generalna
ne propuštam da posetim
Meni
  • Početna strana
  • Arhiva
  • Fascikle
  • Administracija
Sindikat
  • RSS 0.90
  • RSS 1.0
  • RSS 2.0
  • Atom
 
Copyright@2007. Reic's Place. All rights reserved. Powered by Lifetype.
Designed by Dieter Schneider, CssTemplateHeaven. Ported to Lifetype by Reic Wang.