Lepe reči i lepi zalogaji
Generalna | domacica | Februar 06, 2009,13:51
Na temu krize o kojoj se naširoko, nadugačko, preduboko... raspravlja.
Globalna/svetska širi pipke u svim pravcima, a neke druge su gurnute u zapećak.
A sasvim je sigurno da postoje.
Jedina za koju pretpostavljam da ne postoji je nebeska, ali nisam baš sasvim sigurna jer nebo koristim isključivo u romantične svrhe – da me ugreje Sunce ili da zvezde smestim u nečije oči.
Iz pouzdanih izvora znam da postoji kriza srednjih godina, ili, po naški rečeno „žal za mladost“.
Pogadja oba pola ali na različite načine.
Dame, uglavnom, pribegavaju kozmetičko-odevnim vratolomijama, nauče po neku novu veštinu na bilo kom polju, ili jednostavno preskoče taj period i sa smeškom kažu:
- Najlepših 5 (pet) godina u mom životu behu one izmedju dvadeset devete i tridesete.
Ako nisu preterano okupirani poslom i trkom za novcem, momci obično bacaju čežnjive poglede ka mladjima, i široko osmehnuti ( u šali ili ne?) kažu:
- Menjam jednu od ** za dve od po * i * godina, kilograma...
A u sebi pomisle:
- Ne znam šta bih s njima započeo, ali tako je cool...
Kad ova kriza prodje ( prolazi, časna reč!), obično zapadnete u neku apstinencijalnu.
To je ona kad u „aps“ stavite neku neželjenu naviku: - pušenje, višak slatkiša, preteranu ljubav prema televiziji, filmu, internetu...
Lek za nju je lepa šetnja - evo Sunce se raskrililo nad Beogradom a verovatno i šire,

Vesela pesmica koja podseća na leto
Teranje inata svetskoj ekonomskoj krizi uz ručak.
JUNETINA SA GORGONZOLOM
Potreban materijal
v Juneće meso ( plećka ili pauflek) 800 gr
v Ulje 2 kašike
v Kisela pavlaka 100 gr
v Gorgonzola 150 gr
v So po ukusu
Način pripreme
Posoliti meso isečeno na manju parčad i staviti u šerpu sa zagrejanim uljem. Okretati da se zapeče sa svih strana ( oko 10 minuta), smanjiti temperaturu ringle na minimum, naliti oko 100 gr vode, poklopiti i dinstati oko dva sata. Povremeno okrenuti meso i po potrebi doliti malo vode.
Gorgonzolu iseći na kockice i izmešati sa kiselom pavlakom pa preliti meso. Promešati, poklopiti i ostaviti na toplom do služenja.
Kao prilog koristiti krompir, testenine ili knedle od starog hleba( ovo da se podsetite da negde mora i da se prištedi)
Sledeći | Prethodni | Komentari (20) | Trekbekovi (0)
betyn | 06/02/2009
Мене у клинч наизмеично хватају те... кризе...она средњих година, па она још гаднија - економска, даље емоционална, па ред егзистенцијалне, за њом апстиненцијална, по разним основама... Не дам се, знам да пролазе, мада ми дође да викнем на сав глас - ДОКЛЕ, БРЕ! Онда одлучим и кажем себи у лице да сам најјача и непобедива. Превеслам их тако што их игноришем и обраћам пажњу на лепе ситнице. Пали за сада!
domacica | 06/02/2009
@grlica, sasvim si u pravu za najbolje godine. sve što želimo je da uvek traju, pa ako se potrudimo, tako i bude.
a krizu ćemo skrckati k'o od šale. vežbali smo!
Prijatno!
domacica | 06/02/2009
@betyn, odlično se boriš!
Prijatno!*
casper | 06/02/2009
Verovali ili ne, ja krizu ne priznam. Ne verujem u nju i za mene ona ne postoji.
Ja zaista zivim po onoj staroj, mnogo je proslo ,proci ce i ovo.
Umem da zivim i sa mnogo para, ali umem i sa malo.Prezivecu.
Mene plase druge krize.
pricalica | 06/02/2009
Поздрав за Каспер и мудрост коју рече, јер, како један примети: све док ми лопатом бацамо храну, кризе нема! Има само оних који желе да нас у то убеде и здушно раде на томе. У праву си, Каспер, друге кризе су присутне и долазе као последица умишљености због ове непостојеће присутности. Драга Домаћице, твоје јело потврђује теорију а шетња је потребна ради боље опскрбе нашег мозга кисеоником како би боље размишљали. Поздрав и свако добро.
nastasja | 06/02/2009
koliko me oduseve tvoji postovi, e jos milion puta vise - TVOJA KUHINJA!!! mogu mooooolim te jednom da ti dodjem na te divne djakonije.... (hahaha...prosto mi se okice zalepe za monitor svaki put kad vidim kako sve lepo spremas:)))))))
ljubim te
(mogu li sve tvoje recepte da copy/paste? da imam arhivu - odakle da kuvam muzu i deci? :)))))
mandrak72 | 06/02/2009
Ma kakava kriza. Pa ameri kad su nabogatiji bili jeli su ono smeće instant ili hamburgere od ludih krava. Pa pogledaj ti samo tu ljepotu. Hej to je umjetnost. Pa to sad naslikaj na ulju ili masti pa Ameru pod nos. Ima da svisne. Mi smo umjetnici. Standard nula, hrana za deset. pozdrav
pricalica | 06/02/2009
Само да не буде забуне: мислила сам да нам показујеш да има хране довољане, али да има оних који се просипају и исту газе, док други гладују. Извињавам се ако сам била недоречена.
domacica | 07/02/2009
@casper, ne znam šta da ti kažem sem da si 100% u pravu. kad naučimo šta nam je važno, kriza postaje "kliza"
Prijatno!*
domacica | 07/02/2009
@pričalica, znaš onu narodnu "ne plaši mečku rešetom".
džaba se trude, naučili smo, ili bar većina, da se i sa mnogo gorim stvarima može izaći na kraj. čovečanstvo još nije izumrlo, zar ne?
Prijatno!*
domacica | 07/02/2009
@nastasja, evo jedan širok osmeh kao odgovorna tvoj komentar-osećam da je iskren.
a, bože zdravlja, biće nadam se prilike da nešto i uživo probaš.
za copy/paste podržavam, mogu ti napisati posvetu. čisto da znaš koliko me raduje kad nekome prija sve ovo.
Prijatno!*
domacica | 07/02/2009
@anam, bacila u zapećak, naravno. nadam se da ti je ručak prijao(mojim ukućanima jeste, ja to ne jedem).
Prijatno!*
domacica | 07/02/2009
@mndrak72, sjajan osvrt na ovo čime nas plaše.
Prijatno!
domacica | 07/02/2009
@pričalica, sasvim smo se dobro razumele. oni koji se razbacuju sa hranom su najveći krivci za ovo sada.
da su pronašli način da nahrane gladne ( nije nimalo teško, ali nisu hteli), krize ne bi bilo.
Prijatno!*
sanjarenja56 | 07/02/2009
Reče mi jedan drugar da menja svoju ženu od 50 za dve od 25. "Šta bi radio s njima?" pitam ga ja.
"Savršeno ništa, ali bi mi bilo slatko".
pricalica | 07/02/2009
Управо то, драга. Поздрав, истомишљенице!
domacica | 08/02/2009
@sanjarenja56, sve što zasladš lakše podneseš, zar ne? pa ponekad i sasvim nestane.
Prijatno!**
domacica | 08/02/2009
@pričalica, čak i kad ne mislimo isto - razumemo se. a to je najvažnije.
Prijatno!*
Re: MALI DOPRINOS
grlica | 06/02/2009
Sto se tice globalne krize,za koju smo govorili da je necemo pretjerano osjetiti jer smo vec godinama u krizi,ipak se osjeti i na ovim podrucjima...a sto se tice krize srednjih godina,rano mi je da o tome razmisljam jer trenutno sam u "najboljim godinama"...mada,sve su godine najbolje,samo ih treba znati iskoristiti a ne da prolaze uzalud...