Kuhinja i oko nje

Lepe reči i lepi zalogaji

« Jul 2008 »
Ne Po Ut Sr Če Pe Su
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Jul
16

UDROBLJENO MLEKO

Generalna | domacica | Jul 16, 2008,09:24

Pretpostavljam da većinu ovde prisutnih zbunjuje naslov. Ali iza njega je priča. Obeležje nekih odrastanja.
Onaj deo mene koji je porastao, živeo je u vreme kad „fast food“ nije bio ni u pelenama. Bar ovde kod nas.
Kada je doručak, kao najvažniji obrok, bio sastavljen od hleba, džema, meda, masti i aleve paprike, mleka, sira i ponekad jaja.
Postojale su i šunke, slame, parizeri... pravljeni od pravog mesa. Bez dodataka za lepotu i svežinu. Ali, nisu bili dostupni većini.
Čak ni onima koji su bili zaposleni. Radili od „sedam do tri“. Sa pauzom da na brzinu progutaju neki zalogaj. Ako posao dozvoli.
Iz tog doba potiče i pojam „štedljivog jela“. Jela, koje, ako preostane, može dobiti novi oblik i ukus za sutrašnji doručak ili ručak.
Jučerašnji hleb je dobijao novu odeću i ime:
Prženice, koh od starog hleba, udrobljeno mleko, prezle...
A pire-krompir je završavao kao savršen doručak, zvan

PRŽUNI OD KROMPIRA

Potreban materijal
v Krompir-pire 300 gr
v Brašno-pšenično 150 gr
v Griz-kukuruzni 4 kašike
v Jaja 1 komad
v Prašak za pecivo 1 kašičica
v So ½ kašičice
v Ulje za prženje

Način pripreme
Izmešati sve sastojke, pa kada se masa ujednači, prekriti je folijom i ostaviti u frižideru 40 minuta. Formitrati loptice veličine oraha, malo ih stanjiti i pržiti na zagrejanom ulju.
Poslužiti toplo ili hladno kao prilog uz mlečne proizvode.
P. S. Ne zaboravite: - Štedi se kad se ima -

Sledeći | Prethodni | Komentari (36) | Trekbekovi (0)

Komentari

Re: UDROBLJENO MLEKO

sanjarenja56 | 16/07/2008

Seko,ja još volim da koristim sve što spominješ, a pržune ću odmah spremiti! Načela sam Domaćicin kuvar 2, jedinicu sam već odštampala da je uvek pri ruci za inovacije u kuhinji!

Re: UDROBLJENO MLEKO

donna | 16/07/2008

Pržune nisam nikad jela, u stvari prvi put čujemza to jelo. Nisam ni mast sa alevom paprikom. Eh da je toga bar bilo u nekim ratnim danima, bila bi gozba!:)

Re: UDROBLJENO MLEKO

domacica | 16/07/2008

@sanjarenja56, baš smo se lepo danas uklopile- štedimo na hrani da bi putovale oko sveta. Super kombinacija!
Prijatno!**

Re: UDROBLJENO MLEKO

domacica | 16/07/2008

@donna, pržune najtoplije preporučujem za svako doba, a naročito kad se stigne do tačke "sastavljanje kraja sa krajem"
Prijatno!*

Re: UDROBLJENO MLEKO

sanjarenja56 | 16/07/2008

Domaćice, eto, počele smo konkretne akcije, uz uštedu sve je koguće...

Re: UDROBLJENO MLEKO

sanjarenja56 | 16/07/2008

A baš lepo na naslovnici izgleda, Udrobljeno mleko pa Put oko sveta...nema šta, timski radimo!

Re: UDROBLJENO MLEKO

cicilly | 16/07/2008

Uuu, sto sam se ja kao mala razvaljivala od hleba sa mascu i alevom paprikom... Jos kad ga moja baka tek izvuce iz pecnice pa on onako vreo... Uuu... A udrobljeno mleko, poparu, przenice - sve to jedem i danas... Njamiii... =)
A przune spremam cim mi ostane pire-krompira =)

Re: UDROBLJENO MLEKO

principessa78 | 16/07/2008

Kada mi ostane hljeba zapecem ga u rerni sa parizerom,vrhnjom i jajetom.I bude odlicno.A i pire krompir iskoristim na slican nacin.Mnogo mi se svidja ovaj recept.**

Re: UDROBLJENO MLEKO

vladica | 16/07/2008

Mi smo hleb koji bi obajatio, sekli na kriške , pa bi iznutio jaja , stavio u nih so i alevu papriku i onda valjao kriške hleba u tanjir sa mutenim jajima. To posle pržio , a ovde u mom kraju su ih zvali ,, pržene kriške,, :)

Re: UDROBLJENO MLEKO

summa | 16/07/2008

Domaćice, ne mogu da verujem da nisi bar ponekad, dok si odrastala, jela i slaninu sa paradajzom ili crnim lukom. Ili si zaboravila to da nabrojiš?
Danas je ta vrsta jela najveća jeres, zlo, otrov...
E, pa jbg, ne znam kako smo to mi ovoliki porasli i bogufala zdravi. :))

Re: UDROBLJENO MLEKO

phedredelaunay | 16/07/2008

Jela sam sve to dok sam odrastala, a jedem i danas. Svez hleb, iz nekih misterioznih razloga, ne volim.

Re: UDROBLJENO MLEKO

iluzija | 16/07/2008

Jos uvak przim przenice..., a ovaj recept nisam znala i isprobacu obavezno. Hvala!

Re: UDROBLJENO MLEKO

domacica | 16/07/2008

@sanjareja56, moram priznati da današnji dan baš obećava.
nagledali se filmova, jeli, putovali po svetu, e sad još da padnu pesma i priča ( prozvani znate ko ste!),pa da bude baš veselo!
Prijatno!**

Re: UDROBLJENO MLEKO

domacica | 16/07/2008

@cicilly, pa sad je sasvim jasna ona tvoja slika na kojoj letiš!Prijatno!*

Re: UDROBLJENO MLEKO

domacica | 16/07/2008

@principessa78, svakim danom, u svakom pogledu, napredujemo. bar u smišljanju načina za preživljavanje (ili makar povećanje težine)
Prijatno!*

Re: UDROBLJENO MLEKO

domacica | 16/07/2008

@vladica, znači aleva paprika je ono što spaja
Prijatno!

Re: UDROBLJENO MLEKO

domacica | 16/07/2008

@summa, slaninu nikad nisam volela, ali zato sam se svetila paradajzu i luku.
a kako smo porasli?
izgleda da se uticaj "svemoćnih Amera" u to vreme kupao u atlantiku pa nije do nas stizao.
Prijatno!

Re: UDROBLJENO MLEKO

domacica | 16/07/2008

@phedredalaunay, uticaj pravilne ishrane na sposobnost izražavanja u formi priča?
lepo ja kažem, mnogo zavisi od dobre kuhinje.
Prijatno!*

Re: UDROBLJENO MLEKO

domacica | 16/07/2008

@iluzija, drago mi je da ti se svidja recept, javi kakve su reakcije porodice.
Prijatno*
P.S. misterija komentara koje si pokušala da pošalješ je rešena- nalaze se u mom administrativnom delu ali ne mogu biti objavljeni zbog nekih reči koje filter registruje kao zabranjene.*

Re: UDROBLJENO MLEKO

Baladašević | 16/07/2008

Domaćice ja sam živi primer.. nečega... :) Odrastao sam na širokom asortimanu vojvođanske kuhinje - kobasice, čvarci, slanine, šunke.... Strašno. Ne znam da li zbog ishrane, ili okruženja, tek, rekao sam da ne pamtim kada sam bio bolestan, pa šak ni sa kijavicom. A hleba, masti i paprike.. pa to je bilo podrazumevano. I uvek je bilo toga :) Kako bi i odakle naučili Marfijev zakon (da uvek padne na namazanu stranu) da nije toga? :)
Hleb stari koji smekša kada se peče na ulju, prethodno uvaljan u razmućkana jaja u ovom delu sveta zovu "Moče"

Re: UDROBLJENO MLEKO

sanjarenja56 | 16/07/2008

u pravu si,seko, dan obećava, filmovi, putovanje, dobra kuhinja...stigla je i priča od Phedre, evo i Duša se pridružila, sad će i ostali.

Re: UDROBLJENO MLEKO

xenija | 16/07/2008

Ja zivot bez fast fooda ne mogu da zamislim...Boze,kako li se zivelo u ta '''stara'' vremena...Dobar post...Budi pozdravljena

Re: UDROBLJENO MLEKO

domacica | 16/07/2008

@baladašević, uz sve što si nabrojao, ajde, lepo priznaj, odeš sa namazanom komadeškom u dedin povrtnjak, ubereš paradajz ili krastavac, obrišeš o zadnju stranu pantalona i slasno zagrizeš!
a on počne da se cedi i fleka prednjicu, jer si majicu već skinuo!
joj, slike! daj foto-aparat!
Prijatno!
P.S. u beogradskom ataru, "moče" je hleb koji se stavi u pleh u kome se peklo meso, ali pre nego što ga napune krompirom i pospu ruzmarinom.

Re: UDROBLJENO MLEKO

domacica | 16/07/2008

@sanjarenja56, pročitala ja obe, ali leglo bi mi još, pa izokola navijam.
Prijatno!**

Re: UDROBLJENO MLEKO

domacica | 16/07/2008

@xenija, milo dete, pa divno!
em smo mi bili mladji, em su slike bile maštovitije. a bogami i zdravije!
Prijatno!*

Re: UDROBLJENO MLEKO

saki | 16/07/2008

I ako svi znamo da „fast food“ nije zdrav tj. da je stetan svi smo postali "zavisnici"!!!E,ko izmisli „fast food“ ???pozzzzzzzzzz

Re: UDROBLJENO MLEKO

domacica | 16/07/2008

@saki, nisam sigurna ko je izumitelj "fast food-a", ali znam da ga propagiraju oni koji uz pridev fast stavljaju imenicu novac. ali je činjenica da se to može promeniti. samo treba početi od kućnog okruženja.
Prijatno!*

Re: UDROBLJENO MLEKO

tanja3 | 16/07/2008

tanja3

Najsladje mi je još uvek da "muvam" po frižideru i kuhinji i od toga što nadjem napravim gozbu u vidu nekog starinskog recepta ili mašte:)

Re: UDROBLJENO MLEKO

hyperblogger | 16/07/2008

joooooooj... domacice, sad me podseti na moj omiljeni obrok kada sam bila mala - udrobljeno mleko... mljac :) a ovaj recept zaista deluje sjajno :)

Re: UDROBLJENO MLEKO

domacica | 16/07/2008

@tanja3, na dobrom si putu da postaneš dobra kuvarica- mašta je uvek najbolji začin.
Prijatno!

Re: UDROBLJENO MLEKO

domacica | 16/07/2008

@hyperblogger, i moj omiljeni doručak je udrobljeno mleko, samo što više nema isti ukus kao pre. nikako da skontam, ko je stariji, ja ili mleko koje koristim!
Prijatno!*

Re: UDROBLJENO MLEKO

siljka | 16/07/2008

Cesto "recikliram" hranu. Stari hleb u vidu przenica ili kroketa od kajgane,ribu u vidu brodeta,a od pirea sam jednom pokusala da napravim nesto kao knedle od krompira ali mi nesto nije islo. Ovo jos nisam probala,ali cim probam javljam utiske.Zvuci dobro!

Re: UDROBLJENO MLEKO

altamoda | 16/07/2008

Pokusala sam da ostavim komentar, ali blog ima zastitu od spama i ne mogu da komentarisem preko telefona.. pih. :( Nema veze.

Fast food ne volim nikako. Nedavno su mi se neki prijatelji cudili sto nikada u zivotu nisam probala hot dog. ;) Ali zato przenice(i to sa eurokremom iskljucivo, nutellu i druge derivate nikako ne volim ;)), poparu, przune, i med na prepecenom tostu za dorucak, obozavam!

:**

Re: UDROBLJENO MLEKO

domacica | 16/07/2008

@šljka, ovaj je recept isproban x puta, sigurno uspeva. a njoke od krompira možeš da potražiš u mojim prošlogodišnjim postovima.
Prijatno!*

Re: UDROBLJENO MLEKO

domacica | 16/07/2008

@altamoda, ja dobih jako lep i inspirativan komentar, neko je ukopčao da slatki doručak nikako ne može biti svrstan u tu kategoriju.
Prijatno!*

Re: UDROBLJENO MLEKO

hyperblogger | 16/07/2008

hyperblogger

:D domacice, ih :D

Dodaj komentar





Zapamti me

Pretraži
Najnovije...
  • OBOJENO TRAŽENJEM
  • SLIKE...
  • ZAPIS DUŠE
  • SVE PRODJE...
  • KIKI, MIKI, RIKI
  • ZDRAVO
  • ĆUTANJE
  • IMA ŽIVOTA...
  • ZASEDANJE KRIZNOG ŠTABA
  • NA PLUS ČETRDESET
Kategorije
  • Generalna [341]
  • grickalice za dokolicu [141]
  • kulinarstvo [11]
  • domaći zadatak [12]
  • internet [2]
  • brojke i slova [0]
Arhiva
  • April 2013 [1]
  • Mart 2013 [1]
  • Februar 2013 [3]
  • Januar 2013 [3]
  • Avgust 2012 [1]
  • Jul 2012 [1]
  • April 2012 [1]
  • Februar 2012 [2]
  • Januar 2012 [5]
  • Decembar 2011 [4]
  • Novembar 2011 [6]
  • Oktobar 2011 [5]
  • Avgust 2011 [4]
  • Jul 2011 [3]
  • Jun 2011 [3]
  • Maj 2011 [1]
  • April 2011 [2]
  • Mart 2011 [1]
  • Februar 2011 [3]
  • Januar 2011 [4]
  • Decembar 2010 [3]
  • Novembar 2010 [2]
  • Oktobar 2010 [2]
  • Septembar 2010 [2]
  • Avgust 2010 [4]
  • Jun 2010 [3]
  • Maj 2010 [6]
  • April 2010 [6]
  • Mart 2010 [1]
  • Februar 2010 [8]
  • Januar 2010 [7]
  • Decembar 2009 [9]
  • Novembar 2009 [9]
  • Oktobar 2009 [7]
  • Septembar 2009 [5]
  • Avgust 2009 [10]
  • Jul 2009 [15]
  • Jun 2009 [13]
  • Maj 2009 [17]
  • April 2009 [17]
  • Mart 2009 [18]
  • Februar 2009 [17]
  • Januar 2009 [19]
  • Decembar 2008 [9]
  • Novembar 2008 [11]
  • Oktobar 2008 [7]
  • Septembar 2008 [8]
  • Avgust 2008 [13]
  • Jul 2008 [18]
  • Jun 2008 [15]
  • Maj 2008 [18]
  • April 2008 [18]
  • Mart 2008 [16]
  • Februar 2008 [14]
  • Januar 2008 [15]
  • Decembar 2007 [13]
  • Novembar 2007 [19]
  • Oktobar 2007 [19]
  • Septembar 2007 [21]
  • Avgust 2007 [8]
  • Jul 2007 [10]
Moji linkovi
Generalna
ne propuštam da posetim
Meni
  • Početna strana
  • Arhiva
  • Fascikle
  • Administracija
Sindikat
  • RSS 0.90
  • RSS 1.0
  • RSS 2.0
  • Atom
 
Copyright@2007. Reic's Place. All rights reserved. Powered by Lifetype.
Designed by Dieter Schneider, CssTemplateHeaven. Ported to Lifetype by Reic Wang.