Lepe reči i lepi zalogaji
Generalna | domacica | Februar 24, 2008,16:52
Pokušavam, cele protekle sedmice, da dam do znanja nekim neželjenim emocijama, da nisu na pravom mestu.
Pokušavam da im objasnim da je kapija zaključana, a ograda previsoka.
Pozivam u pomoć naprednu tehnologiju, pritiskam dugmiće, pokušavam da ugasim blinkajuće lampice...
Ne pomaže ni Mika Antić sa plavim čuperkom i mrvicom detinjstva, ni Lambada u lepršavim suknjicama, ni prolećna ikebana od plavih zumbula i sunčanih narcisa.
Čini mi se da svaki osmeh koji vidim liči na grč, da svake crne oči koje sretnem kriju pogled koji sam odavno preplakala, da svaki korak vedrih nogu ima zvuk...
Bolje da ne kažem čega.
Pozvah u pomoć i svemoguću knjigu „Mislilo“-knjigu misli 1000 mudraca.
Otvorih je nasumce:
- Lepo je kada nas ima više bliskih, u raznim kombinacijama, i porodičnim i prijateljskim. Jači smo i zdraviji kad smo zajedno. Imamo obaveza jedni prema drugima, a to nas čini odgovornim – Radović
Pravi odgovor a da nisam ni pitala. Pročitah postove dragih prijatelja, nasmeših se, rastužih, zamislih...
I, odoh da im spremim ručak, da svoju obavezu sa ljubavlju ispunim.
SVINJSKO PEČENJE RUŽICA
Potreban materijal
v Svinjska plećka oko 2 kg
v Senf 2 kašike
v So 2 kašičice
v Bosiljak 1 kašičica
v Biber ¼ kašičice
v Beli luk dva čena
v Dimljeni kačkavalj 200 gr
v Praziluk 2 struka-oko 400 grNačin pripreme
Ispasirati beli luk i pomešati sa svim ostalim začinima.
Meso očistiti od viška masnoće i zarezati na 6-8 mesta pa premazati senfom sa svih strana. Staviti u vatrostalnu činiju, poklopiti i ostaviti na hladnom najmanje 2 sata.
Praziluk iseći na komade dužine desetak santimetara i spustiti u ključalu vodu. Bariti 2-3 minuta, ocediti i prohladiti. Kačkavalj iseći na listove debljine oko 0.5 cm.
Staviti meso u hladnu rernu i uključiti na 175 stepeni. Peći oko jedan sat, preliti sokom koji je meso pustilo ponovo poklopiti i peći još pola sata.
Otklopiti, u zareze na mesu staviti listove kačkavalja, a okolo komade praziluka.
Povećati temperaturu rerne na 200 stepeni i peći 20-30 minuta.
Poslužiti toplo uz prilog od krompira, testenine ili pirinča.
Sledeći | Prethodni | Komentari (20) | Trekbekovi (0)
vladica | 24/02/2008
Kada bi postajao neki mehanizam u ljudskom mozgu , da kanališe veličinu i tip emocija, čovek bi bio ,, robot,, Ovako , možda je i bolje da preko sopstvenih emocija shvatimo da smo ipak ljudi. Prijatan ručak !
domacica | 24/02/2008
@pinokio, ove poslednje "neželjene emocije" vežbam već duže, pa sam navikla
@vladica, poznati osećaj - zašto baš ja- ponekad prevrši meru, pa moram postaviti neku ogradu
Prijatno oboma!
zoljas | 24/02/2008
Recept sam procitao. Tekst prepisao. Jako mi se svideo...
domacica | 24/02/2008
@zoljas, drago mi je da ima istomišljenika.
Prijatno!
glumac | 24/02/2008
Sa emocijama kad-kad zna biti teško, nadam se da si ti svoje uspela savladati. A što se tiče recepta, ja se svaki put rasplačem što ne znam da kuvam, i što nemam uslova da pravim sva ta divna jela koja nam predlažeš.
hyperblogger | 24/02/2008
domacice, rucak je predivan...
a sto se nezeljenih emocija tice... evo, ja saljem jedan veliki talas pozitivne energije u tvom smeru, jedan veliki zagrljaj i poljubac i ocekujem uskoro jedan veliki osmeh na tvom licu.
domacica | 24/02/2008
@glumac, sačuvaj recepte u compu, ako ti ne kuvaš možeš nekome predložiti da ti spremi ono što voliš.
a što se negativnih emocija tiče, mislim da polako napuštaju moju blizinu.
Prijatno!
domacica | 24/02/2008
@hyperblogger, zapljusnuo me divan talas. pozitivna energija začinjena zagrljajem i poljupcem od drage osobe izmamila mi je oogrooooooooman osmeh. Hvala!
Prijatno!*
sanjarenja56 | 24/02/2008
Draga domaćice, neželjenih emocija će biti i dalje, nažalost. Sa njima se borimo kako znamo i umemo. Ti umeš, svaka čast! Vidim da si dala aktivnog udela u novom poretku na listama Vredi i Kandidata, hvala za lepo mišljenje. Raduje me posebno što su neki sjajni bologovi konačno dospeli na VREDI listu.
principessa78 | 24/02/2008
Ala sam ja gladna,tj.Bila sam gladna :)Svaka cast na rucku,prste polizah!Po tvojoj preporuci,jutros sam pustila sunce u sobu i obrisala prasinu sa "ruzicastog kofera".I da vidis kako sam lijepo putovala kroz danasnji dan.Zelim ti da i ti sa osmjehom i pozitivnim,zeljenim emocijama uplovis u sutrasnji.I svaki naredni.**
domacica | 24/02/2008
@sanjarenja56, mnogo volim da učestvujem u nečemu što znači "napredak".
a što se tiče negativnih emocija, pokušavam da koristim sva raspoloživa oružja i orudja
@principessa78, hvala, na lepim željama, već se nazire da će sutra biti sunčanije
Prijatno obema!**
bonsai | 24/02/2008
Sad sam gladna kad pogledam ovu sliku. A ne volim svinjetinu.
A znam da mora da ispadne dobro, s'obzirom da si ga ti spremila.
A sto se tice "onoga" iznad svinjetine... ne znam draga sta da ti kazem...
:(
biljana | 25/02/2008
Kad me obuzmu negativne emocije ja imam želju da nešto uništim...destruktivno ponašanje, reklo bi se...pa tako uzmem krpu i brišem prašinu, ili pustim psa iz boksa pa odemo na partiju istrčavanja zajedno.
Recept je odličan, po ukusu mog dragog...pokušaću da napravim prvom prilikom...
domacica | 25/02/2008
@bonsai, svinjetina se može zameniti mesom koje voliš-pileće, juneće, jagnjeće, a negativne emocije sasvim dobro "ukida" ovo lepo druženje
Prijatno!*
domacica | 25/02/2008
@biljče, ovo sa prašinom nije loša ideja, a što se ukusa tiče i moji momci ovo obožavaju
Prijatno!*
kaleidoskop | 26/02/2008
nasumično otvaranje knjiga zna da da zanimljive rezultate.
odličan citat. sigurno jedan od korisnih putokaza u borbi sa neželjenim emocijama.
pozdrav :*
domacica | 26/02/2008
@kaleidoskop, već je dao rezultate, puno puta do sada, zato ga uvek ostavim za kraj borbe.
Prijatno!*
domacica | 28/02/2008
@mezimče, prolazi, polako, ali sigurno
Prijatno!**
Re: POKUŠAVAM...
Pinokio | 24/02/2008
Uvek su mi bili zanimljivi nazivi jelima, narocito tortama.
Ova tvoja Ruzica izgleda veoma,veoma ukusno. Prijatan rucak!!
Ali,PAZNJA, nezeljene emocije NIKAKO ne rasteruj hranom, jer se u protivnom javljaju nove nezeljene emocije izazvane debljinom.