Kuhinja i oko nje

Lepe reči i lepi zalogaji

« Septembar 2007 »
Ne Po Ut Sr Če Pe Su
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Septembar
08

DOMAĆI ZADATAK

Generalna | domacica | Septembar 08, 2007,11:07

Slika vredi hiljadu reči, ali samo ako znate šta gledate.
Evo jednog zadatka koji ćete verovatno lako rešiti :
-Na slici su tri mame i tri ćerke, društvo im prave dve bake sa svoje dve unuke, a tu je i jedana prabaka sa svojom praunukom.
-Pitanje je vrlo jednostavno:
-Koliko ženskih osoba ima na slici?
Drugi deo zadatka je pitanje.
-Šta se nalazi na ovoj slici?


slani ralat
Za one koji su pogodili kao i za one koji nisu evo recepta za


SLANI ROLAT SA PILETINOM
Potreban materijal
pileće belo meso 1 kg
veća glavica crnog luka
barena jaja 5 komada
so
biber
senf 1 kašika
pavlaka ili kajmak 200 gr
majonez 200 gr
strugani kačkavalj 150 gr
mleko 250gr
brašno 4 kašike
jaja 5 komada
prstohvat soli


Način pripreme
Piletinu izdinstati na luku,ohladiti pa samleti zajedno sa barenim jajima. Posoliti, pobiberiti, dodati senf i pavlaku ili kajmak. Ohladiti uz stalno mešanje.
U hladnom mleku razmutiti brašno, pa staviti da provri stalno mešajući. Ohladiti, dodati 5 žumanaca i šnene od 5 belanaca ulupanih sa malo soli.Izručiti u podmazan i prezlom posut pleh, pa peći 12 minuta na temperaturi od 225 stepeni.Ispečeno testo izručiti na vlažan salvet i urolati.Ohladiti.
Nafilovati rolat, preliti majonezom i ukrasiti po želji.Ako je moguće držati u frižideru najmanje dva sata pre služenja.

Permalink | Komentari (4) | Trekbekovi (0)

Septembar
07

JEDINČE

Generalna | domacica | Septembar 07, 2007,20:05

Draga mama,
Molim te rodi mi batu ili seku, molim te rodi mi makar buba-maru, voleću je kao brata rodjenog.Voli te tvoj sin
Ovo je osmomartovska čestitka jednog šestogodišnjaka jednoj mami koja nije htela ili nije mogla da proširi porodicu.
A jedino dete je uskraćeno za mnogo.
Nažalost, i ja spadam u tu kategoriju, pa mi i dan - danas ponekad padne teško kada nekog pozovem da se družimo, a on mi kaže- bez ikakve zle namere-
-Izvini obećao(la) sam sestri da joj pomognem oko kupovine.
I padne mi teško što nemam koga da pitam :
-Sećaš li se kada smo mami sipali so u teglu sa šećerom kada je tetka-... pravila tortu?
I padne mi teško što niko ne zaviri u moju fioku sa uspomenama da izvuče fotografiju i kaže :
-Vidi kako smo bili blesavo ošišani!
I padne mi teško što niko ne može da mi kaže:
-Ova ti je torta potpuno ista kao mamina!

DOBOŠ TORTA

· POTREBAN MATERIJAL
· JAJA 8 KOMADA
· PUTER 250 GR
· MARGARIN 200 GR
· BRAŠNO 200 GR
· ŠEĆER KRISTAL 200 GR
· ŠEĆER PRAH 150 GR
· PRAŠAK ZA PECIVO 1 KESICA
· RUM 2 KAŠIKE
· ČOKOLADA 150 GR
· VANILIN ŠEĆER 1 KESICA

NAČIN PRIPREME
Umutiti penesto margarin sa kristal šećerom ,pa dodati vanilin šećer, 4 žumanca i rum. Postepeno umešati brašno pomešano sa praškom za pecivo i na kraju čvrst sneg od 4 belanca.
Ispeći 6 do 8 kora na temperaturi 220 stepeni.
Četiri cela jaja muititi sa prah šećerom na pari dok se ne zgusne, pa dodati omekšalu čokoladu. Ohladiti mešajući, pa dodati penasto umućen puter.
Filovati kore,sem poslednje,koju treba preliti glazurom od prženog šećera ili čokolade po izboru.

dobos torta

Permalink | Komentari (4) | Trekbekovi (0)

Septembar
06

IN MEMORIAM

Generalna | domacica | Septembar 06, 2007,08:19

Jutros je umro Pavaroti.


Nebo je bogatije za još jednu zvezdu, a život, ovaj ovde siromašniji za
Glas koji je ulazio direktno u srce, nenametljivo i nežno bojeći sivu svakidašnjicu, unoseći dah mediterana i u najsurovije vreme.
Nema više osmeha šireg od beskrajne pučine, za koji je svako smatrao da je upućen baš i samo njemu.
O, sole mio - neće više biti koncrata tri tenora;
Vrati se u Sorento, ni on više neće biti isti;
Žena je varljiva, ali će iskreno plakati;
AVE MARIA!

Ljudski je plakati, ali i ispratiti kako dolikuje.
Mi ovde na Balkanu nećemo propustiti da hrana izostane, zato pustite video sa Koncertom tri tenora, zasučite rukave i napravite

KUGLICE OD KIKIRIKIJA

Potreban material

v kikiriki 150 gr
v keks 100 gr
v šećer-prah 100 gr + 2 kašike
v buter 50 gr + 25 gr
v vanilin-šećer 2 kesice
v žumanca-tvrdo barena 2 komada
v belanca 1 sveže
v čokolada 50 gr
v rum 2 kašike

Način pripreme

Kikiriki propeći u rerni, oljuštiti i samleti.Čokoladu, rum i 50 gr butera otopiti na pari, dodati mleveni keks, kikiriki i 100 gr šećera u prahu.Dobro izmešat , pa dodati sirovo belance.
Barena žumanca propasirati kroz gusto sito, dodati 2 kašike prah-šećera, vanilin i 25 gr butera.
Od žute mase praviti kuglice veličine lešnika i omotati ih masom od kikirikija.Uvaljati kuglice u struganu čokoladu ili kristal-šećer pomešan sa šarenim granulicama.Prosušiti najmanje 1 dan i služiti u papirnim kapsulicama.
ROYAL BOMBICE

Potreban materijal

v Kesten pire 0.5 kg
v Prah šećer 250g
v Badem 250g
v Plazma keks 250g
v Čokolada 200g
v Puter 100g
v Jaja 1 komad


Način pripreme

Badem poparite ključalom vodom, oljuštite i prosušite. Polovinu sameljite, polovinu iseckajte.
Kesten-pire izmešajte sa puterom, prah šećerom, mlevenim keksom i svežim belancetom.Masu podelite na dva dela.U jedan deo dodajte iseckane bademe, a u drugi nastruganu čokoladu.
Oba dela dobro izmešajte da dobijete homogene mase.

Tamni deo razvijte u koru debljine 0.5cm i vadite zvezdice.

Od svetlog dela pravite loptice prečnika oko 1cm, uvaljajte u mlevene bademe i stavite na zvezdice.Ukrasite zlatnim kuglicama i prosušite najmanje 24 časa pre služenja.

RAFAELLO KUGLICE



Potreban materijal



v Šećer – kristal 400gr
v Mleko u prahu 200gr
v Puter 200gr
v Kokosovo brašno 250gr
v Keks Petit – beure 150gr
v Lešnici 100gr
v Jaja 1 komad


Način pripreme


Lešnike propecite u rerni i oljuštite. Šećer ušpinujte sa 100gr vode i dodajte mleko u prahu stalno mešajući. Dodajte puter i kuvajte 5 minuuta. Prohladite i dodajte 200gr kokosovog brašna i samleven keks. Ohladite mešajući, pa dodajte sveže belance.

Pravite bombice prečnika oko 2cm i u sredinu svake stavite lešnik. Uvaljajte ih u ostatak kokosovog brašna i prosušite najmanje 24 časa pre služenja.



 bombice

 

Permalink | Komentari (11) | Trekbekovi (0)

Septembar
05

PLAVA AŽDAJA

Generalna | domacica | Septembar 05, 2007,11:21

...ili kako smo popravljali mašinu za pranje veša
Ovo letovanje ću pamtiti i po trodnevnoj zabavi koja je imala radni naslov "Kako popraviti veš-mašinu".
Dotrajala, i dobrim delom neispravna mašina šepurila se u kupatilu i svaki put kada je neko želeo da je upotrebi tiho ( a ponekad bogami i vrlo glasno) je protestvovala proizvodeći zvuke dostojne omanje mešalice za beton.
Srećom, u kući tri majstora- dva elektro i jedan mašinski inženjer, a u komšiluku još jedna polovično ispravna mašina.
Dijagnostikovanje kvarova i odluka je pala-od dve neispravne napraviti jednu.
-Prilično je korodirala, ajde da je ofarbamo!
Prtedlog prihvaćen sa opštim odobravanjem.Farba nije problem, spremili smo plavu i zelenu za stolice, pa eto morske plavo-zelene.
Posle farbanja i sušenja, naši majstori predjoše na ozbiljnije poslove.
Kupismo i nešto alata koji je nedostajao, i dobismo lep primerak strpljivog zalaganja.
Dodje vreme za proveru.
Iznesmo mašinu na terasu i uključismo.
Radi ko sat.Super!
Vratismo je u kupatilo, ubacismo nešto veša i praška, uključismo. Radi. Ali dodje vreme za centrifugiranje, i naša lepa plava aždaja krenu napolje!
Valjda joj je bilo lepše na terasi, tamo je bio postavljen sto, a na stolu izmedju ostalih djakonija u vatrostalnoj činiji napravljenoj od vrata njene koleginice šepurile su se


NJOKE OD KROMPIRA

Potreban materijal

v Krompir pire 1 kesica
v Puter 50 gr
v Brašno 250 gr
v Jaja 2 komada
v Muskat orah ½ kašičice
v Susam 4 kašike
v Prezle 4 kašike
v Seme suncokreta 4 kašike
v Ulje 4 kašike

Način pripreme
Pripremite krompir prema uputstvu, dodajte puter i muskat-orah i prohladite mešajući.
Uz stalno mešanje dodajte brašno i jaja. Ohladite sasvim.
Formirajte njoke uz pomoć 2 kašike i spuštajte u kipuću vodu. Barite ih 5 minuta.
Na ulju propržite susam, prezle i seme suncokreta.
U činiju za služenje poredjajte njoke i pospite mešavinom prezlle.
Poslužite uz preliv od sira i sve vrste mesa i ribe.

njoke
plava azdaja

Permalink | Komentari (2) | Trekbekovi (0)

Septembar
04

TURISTIČKI PO BOKI

Generalna | domacica | Septembar 04, 2007,16:05

Bokokotorski zaliv i njegovo zaledje još od davnina su inspiracija piscima, pesnicima (Šantić, Pavić) i nepopravljivim romantičarima.
Stari gradovi - Kotor, Risan, Perast - svaki ušuškan u zelenilo palmi i oleandera, sa svojim legendama, kućama sa prelepim prozorima, tvrdjavama, crkvama, iznedrili su i ljude posebnog mentaliteta.
Gostoljubive, komunikativne, ali i prilično nespremne da sve lepo što mogu da ponude uviju u lepršav turistički aranžman.
Ovo leto koje se najzad bliži kraju bilo je vruće i suvo toliko jako da su i smokve na granama počele da se suše, pa su mnogi poželeli da bar vikend provedu u blizini mora, ali u Kotoru i okolini soba sa kupatilom, apartman ili nešto slično u domaćoj radinosti nije se moglo iznajmiti za samo dve noći, po sistemu-bolje prazno nego menjati posteljinu za samo dva dana.
Pjaca od rive, kotorska zelena pijaca, prilično dobro snabdevena, ali-
-peršun 1 euro vezica, ali ako kupujete petrusin onda samo 50 centi ( nisam mogla ni da zamislim koliko bi koštalo ako kupujete parsley ili štogod slično)
-paradajz 2 eura za kilogram - pomidor 1 euro
-plavi patlidžan 2 eura za kilogram - balancani 1.5 eura
Da ne nabrajam dalje, turisti i onako ne treba da se bave kuvanjem, samo još da kažem da u samoposlugama nema takvih dilema, a produžili su i radno vreme.
Korak dalje je restoran "Tiha noć" u Dobroti gde možete naručiti skoro sve crnogorske specijalitete, ako već ne želite da se gostite italijanskim, grčkim i ostalim internacionalnim djakonijama.
I još samo jedna važna napomena :
-Ako negde treba da stignete na vreme a koristite prevozna sredstva na četiri točka krenite mnogo ranije, jer još uvek na sred puta možete naleteti na dva parkirana vozila u kojima su prijatelji zastali da prodiskutuju najnovije političke, sportske ili sčične teme.

LAZANJE NA KOTORSKI NAČIN

Potreban materijal

v Jaja 6 komada
v Mleko 300 gr
v Brašno-pšenično 300 gr
v Mleveno meso 300 gr
v Šunka 300 gr
v Smrznuto povrće za rusku salatu 400 gr
v Kisela pavlaka 400 gr
v Kečap 300gr
v Parmezan 100 gr
v Ulje 4 kašike
v Margarin 2 kašike
v So ½ kašičice
v Biber ½ kašičice
v Bosiljak 1 kašičica sušenog

Način pripreme

Za testo umutiti 3 jaja, mleko, so 2 kašike ulja i brašno. Ispeći 6 debljih palačinki u tiganju prečnika 26 cm.
Na preostalom ulju izdinstati meso i smrznuto povrće, dodati šunku isečenu na kockice i začine. Dobro izmešati pa dodati kečap. Prohladiti.
Tepsiju prečhika 26cm ili malo veću premazati hladnim margarinom i ostavti u frižideru ili zamrzivaču da se masnoća stegne (5-10 minuta).
Svaku palačinku premazati pavlakom, staviti fil i posuti parmezanom, pa redjati u tepsiju.Zadnja palačinka se premaže samo pavlakom.
Preostalu pavlaku izmešati sa 3 jaja (ako je suviše gusto dodati malo mleka) i preliti preko lazanje.Zapeći u rerni zagrejanoj na 230 stepeni 12 minuta.
Poslužiti toplo uz sve vrste hladnih napitaka.

lazanje

Permalink | Komentari (2) | Trekbekovi (0)

Septembar
03

GODIŠNJI ODMOR...

Generalna | domacica | Septembar 03, 2007,12:24

napokon se završio!
A počelo je ovako :
Pored uobičajenih stvari koje sav normalan svet pakuje kada krene na more, ja pakujem i
-kolekciju začina za koje nisam sigurna da ću naći van mojih omiljenih beogradskih prodavnica
-belu zelen jer crnogorci još nisu naučili kako se kuva prava supa
-poklone za bližu i dalju rodbinu, prijatelje, komšije i još ponekog za svaki sličaj
-mikser sa svom pratećom opremom
-šerpu od 8 l da mogu da skuvam ručak za sve koji slučajno navrate da nam požele dobrodošlicu
Ako ostane mesta spakujem i kupaći kostim, neka se nadje, more je 50 m udaljeno od ulaznih vrata, pa ako nadjem vremena ...
Prvo zaustavljanje je kod rodjaka na otprilike pola puta.
Zagrljaji, poljupci.Reči dobrodošlice.
-Osećajte se kao kod kuće!
Naravno, ja pripasujem kecelju i uzimam varjaču, moj muž zgrabi daljinski od televizora i uvali se u fotelju u strahu da mu ne uvale čekić, šrafciger ili kakvu drugu alatku...


POGAČA SA PEČURKAMA


Potreban materijal



brašno 0.5 kg
jaja 5 komada
kvasac 20 gr
mleko 150 gr
margarin 100 gr
pečurke 800 gr
crni luk 1 veća glavica
pavlaka 150 gr
so
biber
peršunov list
ulje za dinstanje

Način pripreme


Umesiti testo od brašna, 3 jaja, kvasca, mleka i margarina.Podeliti na dva dela i staviti da odstoji najmanje 30 minuta.Pečurke iseckati i izdinstati sa lukom i začinima, prohladiti pa dodati pavlaku umućenu sa dva jaja. Jedan deo testa rastanjiti na veličinu pleha (da prelazi ivice), pa na njega staviti pečurke.Drugi deo testa rastanjiti i iseći na trake širine 1 cm pa poredjati po površini, premazati žumancetom i peći oko 30 minuta na 225 stepeni.

pogaca sa pecurkama 

Permalink | Komentari (8) | Trekbekovi (0)

«Prethodni   1 2
Pretraži
Najnovije...
  • OBOJENO TRAŽENJEM
  • SLIKE...
  • ZAPIS DUŠE
  • SVE PRODJE...
  • KIKI, MIKI, RIKI
  • ZDRAVO
  • ĆUTANJE
  • IMA ŽIVOTA...
  • ZASEDANJE KRIZNOG ŠTABA
  • NA PLUS ČETRDESET
Kategorije
  • Generalna [341]
  • grickalice za dokolicu [141]
  • kulinarstvo [11]
  • domaći zadatak [12]
  • internet [2]
  • brojke i slova [0]
Arhiva
  • April 2013 [1]
  • Mart 2013 [1]
  • Februar 2013 [3]
  • Januar 2013 [3]
  • Avgust 2012 [1]
  • Jul 2012 [1]
  • April 2012 [1]
  • Februar 2012 [2]
  • Januar 2012 [5]
  • Decembar 2011 [4]
  • Novembar 2011 [6]
  • Oktobar 2011 [5]
  • Avgust 2011 [4]
  • Jul 2011 [3]
  • Jun 2011 [3]
  • Maj 2011 [1]
  • April 2011 [2]
  • Mart 2011 [1]
  • Februar 2011 [3]
  • Januar 2011 [4]
  • Decembar 2010 [3]
  • Novembar 2010 [2]
  • Oktobar 2010 [2]
  • Septembar 2010 [2]
  • Avgust 2010 [4]
  • Jun 2010 [3]
  • Maj 2010 [6]
  • April 2010 [6]
  • Mart 2010 [1]
  • Februar 2010 [8]
  • Januar 2010 [7]
  • Decembar 2009 [9]
  • Novembar 2009 [9]
  • Oktobar 2009 [7]
  • Septembar 2009 [5]
  • Avgust 2009 [10]
  • Jul 2009 [15]
  • Jun 2009 [13]
  • Maj 2009 [17]
  • April 2009 [17]
  • Mart 2009 [18]
  • Februar 2009 [17]
  • Januar 2009 [19]
  • Decembar 2008 [9]
  • Novembar 2008 [11]
  • Oktobar 2008 [7]
  • Septembar 2008 [8]
  • Avgust 2008 [13]
  • Jul 2008 [18]
  • Jun 2008 [15]
  • Maj 2008 [18]
  • April 2008 [18]
  • Mart 2008 [16]
  • Februar 2008 [14]
  • Januar 2008 [15]
  • Decembar 2007 [13]
  • Novembar 2007 [19]
  • Oktobar 2007 [19]
  • Septembar 2007 [21]
  • Avgust 2007 [8]
  • Jul 2007 [10]
Moji linkovi
Generalna
ne propuštam da posetim
Meni
  • Početna strana
  • Arhiva
  • Fascikle
  • Administracija
Sindikat
  • RSS 0.90
  • RSS 1.0
  • RSS 2.0
  • Atom
 
Copyright@2007. Reic's Place. All rights reserved. Powered by Lifetype.
Designed by Dieter Schneider, CssTemplateHeaven. Ported to Lifetype by Reic Wang.