Kuhinja i oko nje

Lepe reči i lepi zalogaji

« Novembar 2008 »
Ne Po Ut Sr Če Pe Su
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Novembar
12

ČEKANJE

Generalna | domacica | Novembar 12, 2008,11:06

„Čekaj me, i ja ću doći“...
„Ko čeka, taj dočeka
Istina je stara“...
Dok čekajući čekaše, inventivni se naživeše.
Malo lirike, malo šaljive pesmice i mnogo istine u parafrazi mudre izreke.
A u osnovi svega otegnuto vreme ispunjeno nestrpljenjem, cupkanjem, grickanjem noktiju...
Čežnjivim pogledima, osmehom odobravanja ili suzom razočarenja.
Neko čeka bolje sutra, neko Godoa, a neko samo u redu na kasi.
Da plati hleb i mleko.
Pa da ode kući i mirno sačeka ostatak dana.
Neko čeka, ali ništa ne očekuje, neko očekuje ( bar premiju na lutriji ), ali je siguran da neće dočekati.
Oni koji su čekali da saznaju šta je šajot, a nisu imali prilike da nekoga pitaju, dočekali su.

 


Bodljikavu meksičku tikvicu, koju nazivaju i povrtarskim avokadom.
Oni inventivni, koji ništa i nikoga ne čekaju, preskočiše ovaj početak, uključiše copy/paste opciju i odoše u kuhinju da naprave



SOMBRERO SALATA

Potreban materijal
v Kukuruz-šećerac 300 gr
v Grašak 300 gr
v Šargarepa 300 gr
v Šajot ( meksička tikvica ) 300 gr
v Paprika 300 gr
v Beli luk 2 čena
v Peršun-list 1 kašika seckanog
v Vlasac-sušeni 1 kašičica
v Aleva-paprika-ljuta 1 kašičica
v Ulje 2 kašike
v Majonez 100 gr
v Sremski sir 200 gr
v So po ukusu

Način pripreme

Obariti grašak i šargarepu, ocediti i ohladiti.
Očistiti šajot, iseckati na kockice i prodinstati na ulju oko 5 minuta.Ohladiti.
Iseći šargarepu na kolutove i papriku na rezance.
Izmešati majonez i sremski sir, dodati ispasiran beli luk i ostale začine.
Izmešati povrće sa kukuruzom i ovim prelivom, sipati u činiju i rashladiti u frižideru najmanje dva sata pre služenja.

Sledeći | Prethodni | Komentari (25) | Trekbekovi (0)

Komentari

Re: ČEKANJE

patos | 12/11/2008

Pre ohoho godina, u hercegnovskom pozorištu nekoliko sezona je uspešno izvođena predstava "Čekajući Godoa". A onda je, jednog jutra, osvanuo plakat - "Godo je doša'!"
p.s. poznajemo jednog veselog Brzog Gonzalesa koja će, pretpostavljam, biti oduševljena ponuđenom salatom. Mene je tvoj aranžman dodatno setio na pionirske dane.
Ave!

Re: ČEKANJE

principessa | 12/11/2008

Moju omiljenu temu-chekanje si predstavila na nachin na koji je samo ti mozesh predstaviti...originalan i zanimljiv. Pozdrav i prijatno :)

Re: ČEKANJE

principessa | 12/11/2008

`Godo je dosha'` xD savrsheno...

Re: ČEKANJE

domacica | 12/11/2008

@patos, znam za tu dosetku iz Herceg - Novog, a znam i nastavak - ali nije bilo nikog da ga dočeka.
a što se pionirskih dana tiče, zar Meksikance ne predstavljaju uvek sa sombrerom i maramom oko vrata?
Prijatno!

Re: ČEKANJE

domacica | 12/11/2008

@principessa, ja sam stara čekalica, pa sam uvežbala.
Prijatno!*

Re: ČEKANJE

tijanas | 12/11/2008

Joj domacice, ugojices me zesce
:)

Re: ČEKANJE

domacica | 12/11/2008

@tijanas, ma neću, draga. ovo je skroz dijetalno ako koristiš niskokalorični majonez i nemasni sir
Prijatno!*

Re: ČEKANJE

phedredelaunay | 12/11/2008

Mljac. Nadam se da mogu obicne tikvice, za slucaj da kod nas u varosi ne pronadjem ovu egzoticnu :)

Re: ČEKANJE

andrijana | 12/11/2008

@Domacica: Jooj to cekanje! Nego, znas, covek treba biti strpljiv kako bi docekao to sto zeli, jer- nestrpljenje nije suprotnost strpljenju nego mudrosti!

Re: ČEKANJE

mamica | 12/11/2008

Domacice,
Hvala na divnom receptu...
Nego, ako nije problem, može li jedan proveren recept za krofne, uželela se deca, a ne bih da ih razočaram...
Hvala unapred.
Pozdrav,
Mamica

Re: ČEKANJE

tuzna | 12/11/2008

tuzna

uh,salatu smazah ocima,uzitak u ukusu cu ostaviti ostalima...cekam,cekam,i od silnog cekanja zaboravih sta...:***

Re: ČEKANJE

sanjarenja56 | 12/11/2008

Prelepi uvod u zanimljiv recept, moraću ga probati pod hitno!
A umesto hvala daću ti pesmu koju obožavam:

Čekaj me
Čekaj me, i ja cu doći,
samo me čekaj dugo.
Čekaj me i kada žute kiše
noći ispune tugom.
Čekaj me i kada vrućine zapeku,
i kada mećava briše,
čekaj i kada druge nitko
ne bude čekao više.
Čekaj i kada čekanje dojadi
svakome koji čeka.
Čekaj me, i ja ću sigurno doći.
Ne slušaj kad ti kažu
kako je vreme da se zaboraviš
i da te nade lažu.
Nek poveruju i sin i mati
da više ne postojim,
neka se tako umore čekati
i svi drugovi moji,
i gorko vino za moju dušu
nek piju kod ognjišta.
Čekaj i nemoj sesti s njima,
i nemoj piti ništa.
Čekaj me, i ja cu sigurno doći,
sve smrti me ubit neće.
Nek kaže tko me čekao nije
Taj je imao sreće!
Tko čekati ne zna, taj neće shvatit,
niti će znati drugi
da si me spasila ti jedina
čekanjem svojim dugim.
Nas dvoje samo znat ćemo kako
preživjeh vatru kletu -
naprosto, ti si čekati znala
kao nitko na svetu...
Konstantin Simonov

Re: ČEKANJE

casper | 12/11/2008

Domacice draga, "ko ceka taj gubi vreme"...nazalost.
Jedan od mojih kaktusa radja bodljikave kruskice, i jako su ukusne, a bodljikave tikvice do sada nisam videla.

Re: ČEKANJE

vastag | 12/11/2008

Život je čekanje...ko ne očekuje već ništa, taj nema ni planove...a živeti treba sada...jer kako danas živiš, takav će ti biti i sutra...
Da...to je filozofija...pričam bez veze...ali ja tako i mislim...
Lepa ti je salata !
Pozdrav !

Re: ČEKANJE

domacica | 12/11/2008

@phedredelaunay, naravno da možeš upotrebiti i obične tikvice, samo njih treba dinstati samo 2-3 minuta
Prijatno!**

Re: ČEKANJE

domacica | 12/11/2008

@andrijana, imamo mi jednu lepu izreku trpen-spašen.
a čekanje je izrazito razvijena sposobnost strpljenja.
Prijatno!*

Re: ČEKANJE

domacica | 12/11/2008

@mamica, može i krofne, jako prijaju posle salate
30 gr kvasca, 300 gr mleka, 30 gr šećera, 500 gr brašna, 4 žumanca, 1/2 kašičice soli i 100 gr rastopljenog putera.
zamesiti testo i ostaviti da odstoji 1 sat. razvući na pobrašnjavljenoj površini u ploču debljine oko 105 cm, vaditi modlom i pržiti u dubokom ulju, poklopljeno.
ako se same ne okrenu, posle 2 minuta okrenuti i pržiti s druge strane. stavljati na papirne ubruse da se ocedi višak masnoće i posuti prah-šećerom.
nadam se da će deca biti zadovoljna.
Prijatno!

Re: ČEKANJE

domacica | 12/11/2008

@mezimče, nadam se da ćeš uskoro znati i šta čekaš. ili još bolje da ćeš dočekati ono što želiš.
Prijatno!**

Re: ČEKANJE

domacica | 12/11/2008

@sanjarenja56, i ja obožavam ovu pesmu. naročito dva poslednja stiha.
Prijatno!**

Re: ČEKANJE

domacica | 12/11/2008

@casper, gubljenje vremena je i kad radiš nešto što ne voliš, bar se meni tako čini. a čekanje se može ispuniti vrlo lepim i zanimljivim stvarima. a bodljikave tikvice su se pojavile u Beogradu pre par godina, mogu se gajiti i kod nas kao jednogodišnja biljka.
Prijatno!*

Re: ČEKANJE

domacica | 12/11/2008

@vastag, nepričaš bez veze, sasvim i jeste tako. ako nešto čekaš znači da nešto i želiš. ako nešto želiš radiš da bi to ostvario... a to jeste život.
drago mi je da ti se salata svidja.
Prijatno!

Re: ČEKANJE

mamica | 12/11/2008

mamica

Draga Domaćice,
Hvala onoliko, srce si najveće! Nisi džabe Domaćica, sa velikim D!!!
Pozdrav,
Mamica

Re: ČEKANJE

pricalica | 12/11/2008

pricalica

Овде човек увек има шта да научи. Заиста, ево научих и нешто о чекању, и то на веома занимљив, гурмански начин, што је нешто сасвим ново. Поздрав и свако добро!

Re: ČEKANJE

domacica | 14/11/2008

@mamica, nema na čemu, zato sam ovde. a obradovati decu je prvi zadatak svake mame.
Prijatno!

Re: ČEKANJE

domacica | 14/11/2008

@pričalica, drago mi je ako tako misliš.
Prijatno!*

Dodaj komentar





Zapamti me

Pretraži
Najnovije...
  • OBOJENO TRAŽENJEM
  • SLIKE...
  • ZAPIS DUŠE
  • SVE PRODJE...
  • KIKI, MIKI, RIKI
  • ZDRAVO
  • ĆUTANJE
  • IMA ŽIVOTA...
  • ZASEDANJE KRIZNOG ŠTABA
  • NA PLUS ČETRDESET
Kategorije
  • Generalna [341]
  • grickalice za dokolicu [141]
  • kulinarstvo [11]
  • domaći zadatak [12]
  • internet [2]
  • brojke i slova [0]
Arhiva
  • April 2013 [1]
  • Mart 2013 [1]
  • Februar 2013 [3]
  • Januar 2013 [3]
  • Avgust 2012 [1]
  • Jul 2012 [1]
  • April 2012 [1]
  • Februar 2012 [2]
  • Januar 2012 [5]
  • Decembar 2011 [4]
  • Novembar 2011 [6]
  • Oktobar 2011 [5]
  • Avgust 2011 [4]
  • Jul 2011 [3]
  • Jun 2011 [3]
  • Maj 2011 [1]
  • April 2011 [2]
  • Mart 2011 [1]
  • Februar 2011 [3]
  • Januar 2011 [4]
  • Decembar 2010 [3]
  • Novembar 2010 [2]
  • Oktobar 2010 [2]
  • Septembar 2010 [2]
  • Avgust 2010 [4]
  • Jun 2010 [3]
  • Maj 2010 [6]
  • April 2010 [6]
  • Mart 2010 [1]
  • Februar 2010 [8]
  • Januar 2010 [7]
  • Decembar 2009 [9]
  • Novembar 2009 [9]
  • Oktobar 2009 [7]
  • Septembar 2009 [5]
  • Avgust 2009 [10]
  • Jul 2009 [15]
  • Jun 2009 [13]
  • Maj 2009 [17]
  • April 2009 [17]
  • Mart 2009 [18]
  • Februar 2009 [17]
  • Januar 2009 [19]
  • Decembar 2008 [9]
  • Novembar 2008 [11]
  • Oktobar 2008 [7]
  • Septembar 2008 [8]
  • Avgust 2008 [13]
  • Jul 2008 [18]
  • Jun 2008 [15]
  • Maj 2008 [18]
  • April 2008 [18]
  • Mart 2008 [16]
  • Februar 2008 [14]
  • Januar 2008 [15]
  • Decembar 2007 [13]
  • Novembar 2007 [19]
  • Oktobar 2007 [19]
  • Septembar 2007 [21]
  • Avgust 2007 [8]
  • Jul 2007 [10]
Moji linkovi
Generalna
ne propuštam da posetim
Meni
  • Početna strana
  • Arhiva
  • Fascikle
  • Administracija
Sindikat
  • RSS 0.90
  • RSS 1.0
  • RSS 2.0
  • Atom
 
Copyright@2007. Reic's Place. All rights reserved. Powered by Lifetype.
Designed by Dieter Schneider, CssTemplateHeaven. Ported to Lifetype by Reic Wang.