Kuhinja i oko nje

Lepe reči i lepi zalogaji

« Januar 2009 »
Ne Po Ut Sr Če Pe Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Januar
27

NEKAD...

kulinarstvo | domacica | Januar 27, 2009,12:00

Nekad je bilo lako.
Kad hoćeš da pišeš – presaviješ tabak ili istrgneš list iz sredine sveske, zarežeš olovku ili lizneš mastiljavi vrh i počneš.
Kad ’oćeš da naučiš da kuvaš uhvatiš se babi za kecelju, izmoliš malo testa ili neki krompir i započneš avanturu.
Ako se rodiš kao muško, zna se da ti ne gine vojska, a ako si žensko – varjača i metla.
S napretkom civilizacije, neki aršini su se promenili, pa kad pišete morate koristiti obe ruke za kuckanje po tastaturi, a ako ogladnite a ne želite da pešačite do najbližeg kioska brze hrane, morate gledati televiziju i poznate „umetnike“ kako pripremaju svoja omiljena jela.
Ako, kojim slučajem, i uspete da nešto pripremite, verovatno ćete odustati od daljeg učenja.
Zaključujući da oprema koju koriste i ambijent u kome rade imaju višestruki uticaj na izgled i ukus jela.
Elem, ova domaćica potiče iz redova dinosaurusa koji spadaju pod ono nekad, pa sad sledi prva lekcija iz kuhinjskih vratolomija.
Mogla bi se zvati
NEOPHODNI REKVIZITI U KUHINJI

Preteča multipraktika ili miksera. Višenamenski rekvizit. Koristi se za mešanje, mućenje, ili kao pomoćno sredstvo za dokazivanje.

S poklopcem, bez poklopca, ili u nekim slučajevima polupoklopljen. Koristi se za kuvanje u užem smislu – barenje. Poklopac onemogućava da sva tečnost ispari, a dno da imate čime da se zabavite kada se to ipak desi.


Deo odeće zamišljen kao ispomoć onima koji ne žele da se poflekaju. Uglavnom povećava broj komada koje morate prati i peglati.


Posuda u koju ćete sipati jelo radi konzumiranja. Postoji od različitih materijala.
Od najfinijeg porcelana, pleha, keramike, plastike, papira... Lako postaje leteći iz raznih razloga.

Pribor koji se koristi ako ne želite da uprljate prste. Ili ako vam treba razbrajalica u društvenoj igri.
Kašika, viljuška, nož,
U brzom vozu šišali kozu,
Kašika, viljuška, nož.

Za kraj ove lekcije poseban pozdrav za one koji žele da nauče da kuvaju.
I, prvenstveno za kolegu Sukyja, recept koji ne može da omane:
SALATA OD PASULJA

Potreban materijal
v Pasulj-crveni 300 gr
v Praziluk 1 struk oko 100 gr
v Crni luk 1 glavica
v Beli luk 2 čena
v Ulje-suncokreta 2 kašike
v Vinsko sirće 2 kašike
v Lovor-list 1 komad
v Beli biber ¼ kašičice
v Peršun-list 1 kašičica seckanog
v So po ukusu ( oko ½ kašičice)
Način pripreme

Oprati pasulj i ostaviti u hladnoj vodi oko 15 minuta. Odbaciti sva zrna koja su isplivala a ostatak ocediti, staviti u lonac i naliti sa oko 1.5 l vode. Poklopiti i kuvati oko 45 minuta od momenta kad provri. Ocediti, isprati pod mlazom hladne vode i staviti u činiju.
Sve tri vrste luka sitno iseckati i izmešati sa solju, biberom, peršunom i izmrvljenim listom lovora. Sipati u činiju sa pasuljem, naliti ulje i sirće i dobro promešati.
Rashladiti i poslužiti uz sve vrste mesa.




Sledeći | Prethodni | Komentari (31) | Trekbekovi (0)

Komentari

Re: NEKAD...

pricalica | 27/01/2009

pricalica

Ма не само за њега, већ и за мене ме! Ово ми је омиљена `рана! Е сад једино што нисам баш у љубави са инструментима који помажу у спремању јела, хе, хе... Не волим дуго задржавање ни у кухињи ни за столом, већ сам више типа: леба и с хлеба. Дете, шта ћеш!
Поздрав!

Re: NEKAD...

domacica | 27/01/2009

@pričalica, dete ili ne,bez hleba nema dobrog obroka. a već ćemo naći i šta uz njega ide.
Prijatno!*

Re: NEKAD...

sanjarenja56 | 27/01/2009

Sjajno zamišljen kurs za kuvare početnike! Pošto ima ovde mnogo mladih početnika, biće im od koristi, a nije naodmet ni starijima da se podsete.
P.S.Volim salatu od pasulja.

Re: NEKAD...

suky | 27/01/2009

suky

hvala na pozdravima i receptu

cu da probam, pa ako dobijem neku karakondzulu, javi cu ti...
prijatno...

Re: NEKAD...

grlica | 27/01/2009

U kuhinji najvise volim da jedem,ali da bi do toga doslo moram sama da spremim.Bas nisam za to da mi se djeca hrane po grilovima,pa onda svaki dan zasucem rukave i kuham.Od ovih tvojih rekvizita jedino sto bas i ne koristim je kecelja,ponekad kad spremam kolace...pozdrav

Re: NEKAD...

mladiluk | 27/01/2009

Kad smo kod pisanja, ja i sad tako pišem, na papir. Onda odnesem mojoj komšinici da to otkuca na kompjuteru jer meni to sporo ide i pravim puno grešaka. Zato i komentare rijetko pišem. Dok ona otkuca tekst, ja popijem jedan ili dva soka i pojedem keks. Vrlo često umačem kekse u sok jer tako volim :).

Re: NEKAD...

mandrak72 | 27/01/2009

Čorbas pasulj volem sa rebarsa suva....Ustvari volim sve od pasulja. pozdrav

Re: NEKAD...

domacica | 27/01/2009

@sanjarenja56, vreme će pokazati da li je kurs dobar. na kraju semestra ću napraviti kolokvijum, pa...
Prijatno!**

Re: NEKAD...

domacica | 27/01/2009

@suky, kakve sad pa karakondžule, operi ruke i spremaj! prste liži posle.
Prijatno!

Re: NEKAD...

domacica | 27/01/2009

@grlica, kecelju ni ja ne koristim, ali imam je zbog onih koji ponekad požele da zavuku ruke u kuhinju. a za odgajanje dece na pravi način mamino kuvanje nema cenu. Bravo za tebe.
Prijatno!

Re: NEKAD...

domacica | 27/01/2009

@mladiluk, pisanje na papiru je privilegija onih koji drže do sebe. taj trag koji ostave, naročito kad se pretvori u knjigu, ostaje neizbrisiv. čak i kad server padne u nesvest il pobrljavi iz bilo kog razloga.
Prijatno!
P.S. keks je lepše umakati u kafu.

Re: NEKAD...

domacica | 27/01/2009

@mandrak72, pasulj kao i kukuruz su dve retke stvari koje potiču iz Amerike a volim ih. doduše u oba slučaja bez rebaraca.
Prijatno!

Re: NEKAD...

mandrak72 | 27/01/2009

Ma ne volim ni ja rebarca, al pasulj što volim, a cicvare, palente i sve od kukuruza volem, pa i kuruzu uz pasulj hladan, može i uz sarmu. Ma nije da se hvalim al što mi je supruga spremila pasulj juče. Iha ha. I danas sam ga jeo. još je bolji nego jučer. pozdrav

Re: NEKAD...

domacica | 27/01/2009

@mandrak72, pasulj koji tvoja draga spremi, sasvim sam sigurna, mora biti najbolji na svetu. zbog začina koji samo ona može upotrebiti.
Prijatno! tebi, dragoj i andjelčićima.

Re: NEKAD...

casper | 27/01/2009

Odlicno si ovo uradila, ko do sada nije znao sta je kuhinja i kako se koristi sada sigurno zna.

Re: NEKAD...

dodirsna | 27/01/2009

heheh dobro CAsper kaze.... ko do sad nije znao :)

ja i kuhinja se bas nesto ne volimo,al trudim se trudim :)

poslusam koji tvoj i koji mamin savet i ;) mozda i bude nesto od mene :D

Re: NEKAD...

domacica | 27/01/2009

@casper, jel' ti svidja?
uvek sam tvrdila da slika i malo humora mogu čudo da naprave.
Prijatno!*

Re: NEKAD...

domacica | 27/01/2009

@dodirsna, uz mamu je najlakše, samo treba hteti.
a ako budeš vredno vežbala, uspeh je zagarantovan!
Prijatno!

Re: NEKAD...

sanjarenja56 | 27/01/2009

sanjarenja56

Pa dobro, kolokvijum ćemo polagati, ako se baš mora...

Re: NEKAD...

domacica | 28/01/2009

@sanjarenja56, biće na dobrovoljnoj bazi, ali ko ne pristupi...
Prijatno!**

Re: NEKAD...

sanjarenja56 | 28/01/2009

..ko ne pristupi, neće moći da dođe do tvojih recepata? Nemoj tako strogu kaznu, evo, pristupam!

Re: NEKAD...

patos | 29/01/2009

Domaćice, pronaš'o sam kuhinju! Dobro za početak, ha?! Prijavljujem se i ja za kolokvijum, razume se dobrovoljno (u duhu čuvenog 4. člana Ustava Severne Koreje, koji glasi :"Građani su dužni dobrovoljno da rade"). Samo, nadam se da ćeš do održavanja istog održati bar još koje vežbanje.
Ave!

Re: NEKAD...

domacica | 29/01/2009

@patos, evo već ti je upisan +. samo nemoj da zaboraviš index!
Prijatno!

Re: NEKAD...

patos | 29/01/2009

hehehe, draga Domaćice, ako i ovog puta zaboravim index, pouzdaću se ponovo u mog životnog druga - poslaće mi žena i index i oklagiju, heheheehe....
Ave!

Re: NEKAD...

domacica | 29/01/2009

@patos, evo još jedan +. za oklagiju!
Prijatno!

Re: NEKAD...

patos | 29/01/2009

E, šta ti je Bolonja! Računam, još par plusića i - gotov kolokvijum! hehehehe...
Ave!

Re: NEKAD...

sanjarenja56 | 29/01/2009

Ovo nije pošteno, kolokvijum se polaže dopisno, i plusevi se zarađuju na šarm kod glavnog ispitivača! Ulažem protestnu notu kod udruženja budućih polagača kolokvijuma!

Re: NEKAD...

domacica | 29/01/2009

@sanjarenja56, ajde seko, nemoj me terati da kažem nešto što ne treba. ako je pronašao kuhinju a zna i za oklagiju mora imati protekciju!
xexexexx
Prijatno!**

Re: NEKAD...

sanjarenja56 | 29/01/2009

Pa dobro, ubediste me oboje! Mnogi znaju gde je kuhinja tek kad ogladne, da nađu šta je već skuvano!

Re: NEKAD...

nastasja | 30/01/2009

e, kakav si ti genije...
:))))
mnooooogo volim tvoj blog!!!! sto zbog toga sto si tako pozitivna , sto zbog suvise dobrih recepata!!!!
zagrljaj, od srca!

Re: NEKAD...

domacica | 31/01/2009

@nastasja, uz zagrljaj koji prihvatam i uzvraćam od srca, priznajem dase i meni ponekad svidi ono što uradim. i u kuhinji i oko nje.
Prijatno!

Dodaj komentar





Zapamti me

Pretraži
Najnovije...
  • OBOJENO TRAŽENJEM
  • SLIKE...
  • ZAPIS DUŠE
  • SVE PRODJE...
  • KIKI, MIKI, RIKI
  • ZDRAVO
  • ĆUTANJE
  • IMA ŽIVOTA...
  • ZASEDANJE KRIZNOG ŠTABA
  • NA PLUS ČETRDESET
Kategorije
  • Generalna [341]
  • grickalice za dokolicu [141]
  • kulinarstvo [11]
  • domaći zadatak [12]
  • internet [2]
  • brojke i slova [0]
Arhiva
  • April 2013 [1]
  • Mart 2013 [1]
  • Februar 2013 [3]
  • Januar 2013 [3]
  • Avgust 2012 [1]
  • Jul 2012 [1]
  • April 2012 [1]
  • Februar 2012 [2]
  • Januar 2012 [5]
  • Decembar 2011 [4]
  • Novembar 2011 [6]
  • Oktobar 2011 [5]
  • Avgust 2011 [4]
  • Jul 2011 [3]
  • Jun 2011 [3]
  • Maj 2011 [1]
  • April 2011 [2]
  • Mart 2011 [1]
  • Februar 2011 [3]
  • Januar 2011 [4]
  • Decembar 2010 [3]
  • Novembar 2010 [2]
  • Oktobar 2010 [2]
  • Septembar 2010 [2]
  • Avgust 2010 [4]
  • Jun 2010 [3]
  • Maj 2010 [6]
  • April 2010 [6]
  • Mart 2010 [1]
  • Februar 2010 [8]
  • Januar 2010 [7]
  • Decembar 2009 [9]
  • Novembar 2009 [9]
  • Oktobar 2009 [7]
  • Septembar 2009 [5]
  • Avgust 2009 [10]
  • Jul 2009 [15]
  • Jun 2009 [13]
  • Maj 2009 [17]
  • April 2009 [17]
  • Mart 2009 [18]
  • Februar 2009 [17]
  • Januar 2009 [19]
  • Decembar 2008 [9]
  • Novembar 2008 [11]
  • Oktobar 2008 [7]
  • Septembar 2008 [8]
  • Avgust 2008 [13]
  • Jul 2008 [18]
  • Jun 2008 [15]
  • Maj 2008 [18]
  • April 2008 [18]
  • Mart 2008 [16]
  • Februar 2008 [14]
  • Januar 2008 [15]
  • Decembar 2007 [13]
  • Novembar 2007 [19]
  • Oktobar 2007 [19]
  • Septembar 2007 [21]
  • Avgust 2007 [8]
  • Jul 2007 [10]
Moji linkovi
Generalna
ne propuštam da posetim
Meni
  • Početna strana
  • Arhiva
  • Fascikle
  • Administracija
Sindikat
  • RSS 0.90
  • RSS 1.0
  • RSS 2.0
  • Atom
 
Copyright@2007. Reic's Place. All rights reserved. Powered by Lifetype.
Designed by Dieter Schneider, CssTemplateHeaven. Ported to Lifetype by Reic Wang.