Lepe reči i lepi zalogaji
kulinarstvo | domacica | Januar 27, 2009,12:00
Nekad je bilo lako.
Kad hoćeš da pišeš – presaviješ tabak ili istrgneš list iz sredine sveske, zarežeš olovku ili lizneš mastiljavi vrh i počneš.
Kad ’oćeš da naučiš da kuvaš uhvatiš se babi za kecelju, izmoliš malo testa ili neki krompir i započneš avanturu.
Ako se rodiš kao muško, zna se da ti ne gine vojska, a ako si žensko – varjača i metla.
S napretkom civilizacije, neki aršini su se promenili, pa kad pišete morate koristiti obe ruke za kuckanje po tastaturi, a ako ogladnite a ne želite da pešačite do najbližeg kioska brze hrane, morate gledati televiziju i poznate „umetnike“ kako pripremaju svoja omiljena jela.
Ako, kojim slučajem, i uspete da nešto pripremite, verovatno ćete odustati od daljeg učenja.
Zaključujući da oprema koju koriste i ambijent u kome rade imaju višestruki uticaj na izgled i ukus jela.
Elem, ova domaćica potiče iz redova dinosaurusa koji spadaju pod ono nekad, pa sad sledi prva lekcija iz kuhinjskih vratolomija.
Mogla bi se zvati
NEOPHODNI REKVIZITI U KUHINJI
Preteča multipraktika ili miksera. Višenamenski rekvizit. Koristi se za mešanje, mućenje, ili kao pomoćno sredstvo za dokazivanje.
S poklopcem, bez poklopca, ili u nekim slučajevima polupoklopljen. Koristi se za kuvanje u užem smislu – barenje. Poklopac onemogućava da sva tečnost ispari, a dno da imate čime da se zabavite kada se to ipak desi.
Deo odeće zamišljen kao ispomoć onima koji ne žele da se poflekaju. Uglavnom povećava broj komada koje morate prati i peglati.

Posuda u koju ćete sipati jelo radi konzumiranja. Postoji od različitih materijala.
Od najfinijeg porcelana, pleha, keramike, plastike, papira... Lako postaje leteći iz raznih razloga.
Pribor koji se koristi ako ne želite da uprljate prste. Ili ako vam treba razbrajalica u društvenoj igri.
Kašika, viljuška, nož,
U brzom vozu šišali kozu,
Kašika, viljuška, nož.
Za kraj ove lekcije poseban pozdrav za one koji žele da nauče da kuvaju.
I, prvenstveno za kolegu Sukyja, recept koji ne može da omane:
SALATA OD PASULJA
Potreban materijal
v Pasulj-crveni 300 gr
v Praziluk 1 struk oko 100 gr
v Crni luk 1 glavica
v Beli luk 2 čena
v Ulje-suncokreta 2 kašike
v Vinsko sirće 2 kašike
v Lovor-list 1 komad
v Beli biber ¼ kašičice
v Peršun-list 1 kašičica seckanog
v So po ukusu ( oko ½ kašičice)
Način pripreme
Oprati pasulj i ostaviti u hladnoj vodi oko 15 minuta. Odbaciti sva zrna koja su isplivala a ostatak ocediti, staviti u lonac i naliti sa oko 1.5 l vode. Poklopiti i kuvati oko 45 minuta od momenta kad provri. Ocediti, isprati pod mlazom hladne vode i staviti u činiju.
Sve tri vrste luka sitno iseckati i izmešati sa solju, biberom, peršunom i izmrvljenim listom lovora. Sipati u činiju sa pasuljem, naliti ulje i sirće i dobro promešati.
Rashladiti i poslužiti uz sve vrste mesa.
Sledeći | Prethodni | Komentari (31) | Trekbekovi (0)
domacica | 27/01/2009
@pričalica, dete ili ne,bez hleba nema dobrog obroka. a već ćemo naći i šta uz njega ide.
Prijatno!*
sanjarenja56 | 27/01/2009
Sjajno zamišljen kurs za kuvare početnike! Pošto ima ovde mnogo mladih početnika, biće im od koristi, a nije naodmet ni starijima da se podsete.
P.S.Volim salatu od pasulja.
suky | 27/01/2009
hvala na pozdravima i receptu
cu da probam, pa ako dobijem neku karakondzulu, javi cu ti...
prijatno...
grlica | 27/01/2009
U kuhinji najvise volim da jedem,ali da bi do toga doslo moram sama da spremim.Bas nisam za to da mi se djeca hrane po grilovima,pa onda svaki dan zasucem rukave i kuham.Od ovih tvojih rekvizita jedino sto bas i ne koristim je kecelja,ponekad kad spremam kolace...pozdrav
mladiluk | 27/01/2009
Kad smo kod pisanja, ja i sad tako pišem, na papir. Onda odnesem mojoj komšinici da to otkuca na kompjuteru jer meni to sporo ide i pravim puno grešaka. Zato i komentare rijetko pišem. Dok ona otkuca tekst, ja popijem jedan ili dva soka i pojedem keks. Vrlo često umačem kekse u sok jer tako volim :).
mandrak72 | 27/01/2009
Čorbas pasulj volem sa rebarsa suva....Ustvari volim sve od pasulja. pozdrav
domacica | 27/01/2009
@sanjarenja56, vreme će pokazati da li je kurs dobar. na kraju semestra ću napraviti kolokvijum, pa...
Prijatno!**
domacica | 27/01/2009
@suky, kakve sad pa karakondžule, operi ruke i spremaj! prste liži posle.
Prijatno!
domacica | 27/01/2009
@grlica, kecelju ni ja ne koristim, ali imam je zbog onih koji ponekad požele da zavuku ruke u kuhinju. a za odgajanje dece na pravi način mamino kuvanje nema cenu. Bravo za tebe.
Prijatno!
domacica | 27/01/2009
@mladiluk, pisanje na papiru je privilegija onih koji drže do sebe. taj trag koji ostave, naročito kad se pretvori u knjigu, ostaje neizbrisiv. čak i kad server padne u nesvest il pobrljavi iz bilo kog razloga.
Prijatno!
P.S. keks je lepše umakati u kafu.
domacica | 27/01/2009
@mandrak72, pasulj kao i kukuruz su dve retke stvari koje potiču iz Amerike a volim ih. doduše u oba slučaja bez rebaraca.
Prijatno!
mandrak72 | 27/01/2009
Ma ne volim ni ja rebarca, al pasulj što volim, a cicvare, palente i sve od kukuruza volem, pa i kuruzu uz pasulj hladan, može i uz sarmu. Ma nije da se hvalim al što mi je supruga spremila pasulj juče. Iha ha. I danas sam ga jeo. još je bolji nego jučer. pozdrav
domacica | 27/01/2009
@mandrak72, pasulj koji tvoja draga spremi, sasvim sam sigurna, mora biti najbolji na svetu. zbog začina koji samo ona može upotrebiti.
Prijatno! tebi, dragoj i andjelčićima.
casper | 27/01/2009
Odlicno si ovo uradila, ko do sada nije znao sta je kuhinja i kako se koristi sada sigurno zna.
dodirsna | 27/01/2009
heheh dobro CAsper kaze.... ko do sad nije znao :)
ja i kuhinja se bas nesto ne volimo,al trudim se trudim :)
poslusam koji tvoj i koji mamin savet i ;) mozda i bude nesto od mene :D
domacica | 27/01/2009
@casper, jel' ti svidja?
uvek sam tvrdila da slika i malo humora mogu čudo da naprave.
Prijatno!*
domacica | 27/01/2009
@dodirsna, uz mamu je najlakše, samo treba hteti.
a ako budeš vredno vežbala, uspeh je zagarantovan!
Prijatno!
domacica | 28/01/2009
@sanjarenja56, biće na dobrovoljnoj bazi, ali ko ne pristupi...
Prijatno!**
sanjarenja56 | 28/01/2009
..ko ne pristupi, neće moći da dođe do tvojih recepata? Nemoj tako strogu kaznu, evo, pristupam!
patos | 29/01/2009
Domaćice, pronaš'o sam kuhinju! Dobro za početak, ha?! Prijavljujem se i ja za kolokvijum, razume se dobrovoljno (u duhu čuvenog 4. člana Ustava Severne Koreje, koji glasi :"Građani su dužni dobrovoljno da rade"). Samo, nadam se da ćeš do održavanja istog održati bar još koje vežbanje.
Ave!
domacica | 29/01/2009
@patos, evo već ti je upisan +. samo nemoj da zaboraviš index!
Prijatno!
patos | 29/01/2009
hehehe, draga Domaćice, ako i ovog puta zaboravim index, pouzdaću se ponovo u mog životnog druga - poslaće mi žena i index i oklagiju, heheheehe....
Ave!
domacica | 29/01/2009
@patos, evo još jedan +. za oklagiju!
Prijatno!
patos | 29/01/2009
E, šta ti je Bolonja! Računam, još par plusića i - gotov kolokvijum! hehehehe...
Ave!
sanjarenja56 | 29/01/2009
Ovo nije pošteno, kolokvijum se polaže dopisno, i plusevi se zarađuju na šarm kod glavnog ispitivača! Ulažem protestnu notu kod udruženja budućih polagača kolokvijuma!
domacica | 29/01/2009
@sanjarenja56, ajde seko, nemoj me terati da kažem nešto što ne treba. ako je pronašao kuhinju a zna i za oklagiju mora imati protekciju!
xexexexx
Prijatno!**
sanjarenja56 | 29/01/2009
Pa dobro, ubediste me oboje! Mnogi znaju gde je kuhinja tek kad ogladne, da nađu šta je već skuvano!
nastasja | 30/01/2009
e, kakav si ti genije...
:))))
mnooooogo volim tvoj blog!!!! sto zbog toga sto si tako pozitivna , sto zbog suvise dobrih recepata!!!!
zagrljaj, od srca!
domacica | 31/01/2009
@nastasja, uz zagrljaj koji prihvatam i uzvraćam od srca, priznajem dase i meni ponekad svidi ono što uradim. i u kuhinji i oko nje.
Prijatno!
Re: NEKAD...
pricalica | 27/01/2009
Ма не само за њега, већ и за мене ме! Ово ми је омиљена `рана! Е сад једино што нисам баш у љубави са инструментима који помажу у спремању јела, хе, хе... Не волим дуго задржавање ни у кухињи ни за столом, већ сам више типа: леба и с хлеба. Дете, шта ћеш!
Поздрав!