Imenica ženskog roda. Koristi se u raznim značenjima
Najčešće kažemo – zlatna. Zato što se osećamo ušuškano. Neko je ispred, krči put i prihvata odgovornost. Neko kaska iza nas, pažljivo prateći tragove naših puteva. U tiha zimska jutra probudi nas miris sveže ispečenog hleba. Sa hrskavom gornjom i dobro zapečenom donjom korom. I mekom kao duša – sredinom. U saobraćajnom špicu kad su autobusi puni kao šipak koščica Začućete glas – Sredina, krenite napred! Pri rešavanju ukrtšenih reči uskoćiće vam u oči ruralna sredina sa slike koja krasi ukrštenicu i čije ime je konačno rešenje. Sredina iz koje ste potekli crta vam tragove u ponašanju. Bliži se sredina ovog meseca. Vreme koje ćete, uglavnom, provesti pričajući o proteklim praznicima, novim ili starim poznanstvima, djakonijama koje ste spremali ili probali, namerama da ostvarite zacrtane ciljeve... Meni lično je potreban odmor. Od mene same. Ne znam da li ću uspeti da to ostvarim, ali vama će sigurno uspeti da spremite
ZIMSKI KOLAČ
Potreban materijal v Plazma-keks 400 gr v Puter 250 gr v Čokolada 100 gr v Šećer-prah 100 gr v Banane (pomorandže) 3 komada v Jaja 4 komada v Šlag-pena 2 kesice
Način pripreme
Umutiti penasto puter i prah-šećer. Uz stalno mućenje dodati jedno po jedno jaje i otopljenu čokoladu. Dodati mleveni plazma keks i ujednačiti masu. U kalup prečnika 24 cm obložen alu-folijum staviti polovinu mase, prekriti kolutovima pripremljenog voća i ostatkom mase od keksa. Staviti kalup u frižider da se stegne ( oko 2 sata), izručiti na tanjir za služenje i premazati šlag-penom pripremljenom prema uputstvu sa kesice.
Bistra i duboka - planinski kladenac. Meka i topla - majčino krilo. Crvena i plava - buket poljskog cveća. Zelena i široka - livada na proplanku. Čežnjiva i srebrna - Mesečev srp. Blistava i treperava - daleka zvezda. Uspravna i vitka - bela breza. Stamena i čvornovata - stari hrast. Lelujava i mirisna - šuštavi maestral. Poletela svetom Na krilima andjela. LJUBAV Mir Božji, Hristos se rodi!
Dok lepe želje lebde poput pahulja il’ prolećnog behara, Prisetite se da je ovo vreme za ljubav i radost. - Samo je onaj neko koji nešto voli. Ne biti ništa i ništa ne voleti jedno je isto. L. Fojerbah - I pahuljica je kadra izbrusiti oblutak ako je vodi ruka ljubavi. H. Hofmanstal - Prijateljstvo i ljubav su dve biljke na jednom korenu. Tek, ljubav ima nekoliko cvetova više. F. Klopstok - Najlepše je zadovoljstvo i najveća radost života - osećati da si ljudima potreban i drag. Gorki - Bol se može pobrinuti sam za sebe, ali da bi se dobila prava vrednost radosti, moraš imati nekoga s kim ćeš je podeliti. Tven
A deliti uz trpezu koju ste sami spremili samo je poželjan dodatak slavlju. Stoga, zasučite rukave, pratiće vas svako dobro koje poželite.
MAŠNICA SALATA
Potreban materijal v Durum testenine 250gr v Šampinjoni 400 gr v Praziluk 1 struk (oko 150gr) v Susam 50gr v Posni majonez 150 gr v Majčina dušica ¼ kašičice v So po ukusu v Biber po ukusu v Ulje 2 kašike Način pripreme
Obariti testenine, isprati pod mlazom hladne vode i ostaviti da se ocede i prohlade. Iseckati praziluk i šampinjone, izmešati i dinstati na ulju dok tečnost ne ispari.Ohladiti. Susam propržiti na suvom tiganju, i izmešati sa testeninama. Dodati začine i ohladjene šampinjone, preliti majonezom i rashladiti. Ukrasiti po želji i poslužiti uz belo vino. Napomena, ukoliko niste ljubitelj gotovih proizvoda, posni majonez se pravi ovako: 1 čaša vode i 1 čaša sojinog brašna zagrevaju se na tihoj vatri uz stalno mešanje. Kada provri kuva se 2-3 minuta i ohladi uz stalno mešanje. Potom se dodaje 1 čaša ulja i 1 kašika soka od limuna. Muti se dok se masa ne ujednači. Posoli se po ukusu i doda 1 kašičica senfa.
BOŽIĆNA ZVEZDA Potreban materijal v Jaja 9 komada v Orasi 100 gr v Šećer-kristal 5 kašika + 8 kašika + 4 kašike v Šećer-prah 4 kašike v Čokolada 100 gr v Puter 250 gr v Mleko 100 gr v Brašno 3 kašike v Vanilin-šećer 1 kesica v Vanila šipka 1 komad v Limun-sok 1 kašika
Način pripreme
Umutiti čvrst šne od 5 belanaca, dodati 5 kašika kristal-šećera i sok od limuna. Ujednačiti masu pa lagano umešati iseckane orahe i 2 kašike brašna. U podmazan i peki-papirom obložen kalup prečnika 28 cm sipati testi i peći 20 minuta u rerni zagrejanoj na 175 stepeni. 4 cela jaja umutiti sa 8 kašika kristal-šećera i kuvati na pari dok se ne zgusne. Dodati čokoladu i ohladiti mešajući, pa izmešati sa 125 gr putera umućenog sa 2 kašike prah-šećera. 4 žumanca umutiti sa 4 kašike kristal-šećera i vanilin šećerom. Mleko i šipku vanile polako zagrevati, pa kad provri sipati žumanca. Uz stalno mešanje dodati kašiku brašna i kuvati oko 5 minuta. Ohladiti, izvaditi šipku vanile i dodati 125 gr putera umućenog sa 2 kašike prah-šećera. Na podlogu od belanaca staviti čokoladni fil, pa žuti. Ukrasiti po želji i rashladiti pre služenja.