Lepe reči i lepi zalogaji
kulinarstvo | domacica | Februar 25, 2010,11:11
Jedan od prehrambenih industrijskih proizvoda koji je nezaobilazan u svakoj kuhinji. Tanki, hrskavi vafel listovi, neutralnog ukusa ostavljaju mogućnost da domaćica pokaže svoju maštu, snalažljivost i umeće.
U dobra stara vremena, jedan od komplimenata koji se upućivao domaćici bio je:
- Divne su ti ove oblande, skoro kao kupovne napolitanke!
U dobra novija vremena, oblande se koriste i kao podloga za pečenje kora nekih torti, za pripremu rolata i za ukusna predjela.
Najstariji kolač sa ovim divnim listićima datira s početka prošlog veka i zahteva strpljenje. Ali ukus vas vrati u divne dane detinjstva kada je baka s ponosom iznosila na sto
KARAMEL OBLANDE
Potreban materijal
Oblande-manje 5 listova
Šećer-kristal 400 gr
Vanilin-šećer 2 kesice
Muskat-orah (mleveni) ¼ kašičice
Mleko 1 l
Puter 125 gr
Orasi (nije obavezno) 150 gr
Način pripreme
Sipati šećer u mleko i kuvati na laganoj vatri uz stalno mešanje i povremeno skidati penu. Vreme kuvanja oko 1.5 sat.
Kad fil počne da se zgušnjava i dobija svetlo-braon boju dodati omekšali puter, začine i samlevene orahe. Ujednačiti masu i toplim filom premazivati oblande sem poslednje.
Gotov kolač prekriti celofanom (alu-folijom) pritisnuti težim predmetom i ostaviti da odstoji najmanje jedan dan.
Posle tog vremena preliti glazurom po izboru i seći na štanglice.
Onima koji imaju manje vremena za kuhinjske zavrzlame verovatno će se više dopasti
ROLAT SA JABUKAMA I BADEMOM
Potreban materijal
Oblade-veće 2 lista
Jabuke-očišćene 500 gr
Badem 150 gr
Šećer-kristal 250 gr
Belo vino 4 kašike
Aroma gorkog badema 2 kapi
margarin 50 gr
Način pripreme
Listove oblandi poprskati sa malo belog vina i uviti u vlažne salvete.
Šećer i belo vino kuvati na tihoj vatri pa kad počne da se zgušnjava (dobije gustinu meda) dodati izrendane jabuke i samleveni badem. Uz stalno mešanje kuvati 5 minuta. Dodati aromu gorkog badema i omekšali margarin, dobro izmešati i toplim filom premazati oblande. Formirati rolate i ostaviti na hladnom da se fil sasvim stegne a oblande prosuše. Seći na parčad debljine oko 0.5 cm i služiti u papirnim kapsulama.
Sledeći | Prethodni | Komentari (21) | Trekbekovi (0)
nastasja | 25/02/2010
mmm ovo deluje fino :) ja cu da smislim i neku varijantu sa cokoladom :) njam njam
suky | 25/02/2010
hm... :)))
Jovan s.s. | 25/02/2010
Oblande na bakin način uvažavam,ostalo onako.Pozdrav!
lady88 | 25/02/2010
Hahahahaha bas sam ovih dana planirala da pravim slane oblande,ja vise to preferiram slabo jedem slatko.Moj tata obozava oblande,super su ti ove,ja sam pravile one u ciji fil idu smokve:)Ali mogu i ove da probam pa mozda i ja stavim neki recept uskoro:)
behappy | 25/02/2010
Карамел обланде?
Ако мене питаш, могла би да ми их правиш свакодневно...
Али шмрц, забранио доктор :(
Поздравче!
:*
domacica | 25/02/2010
@sanjarenja56, sa šampinjonima i prazilukom sve uspeva
Prijatno!
domacica | 25/02/2010
@nastasja, fino, ukusno, mljac, mljac... a sa čokoladom imaš smišljeno ovde
http://domacica.blog.rs/blog/domacica/arhiva/2007/07/
Prijatno!
domacica | 25/02/2010
@šuky, dobro de, znam da nisi lud za kolačima, tebi ću spremiti ono slano predjelo
Prijatno!
domacica | 25/02/2010
@jovan s. s, za tebe onda dupla porcija
Prijatno!
domacica | 25/02/2010
@lady88, dobrodošla u klub istraživača lepih zalogaja, sigurna sam da će nam se i tvoje kuhinjske majstorije dopasti
Prijatno!
domacica | 25/02/2010
@behappy, slatko tetkino, pa slušaćemo čika doktora. a ti kaži šta nije zabranio pa da od toga napravimo nešto što će ti se dopasti bar upola kao ovo što ne smeš
Prijatno!
pricalica | 25/02/2010
Ако уместо млека ставим сојино бечејско млеко и уместо путера посни маргарин, јел може да прође први рецепат? Други је потаман, хе, хе. Грлим!***
domacica | 25/02/2010
@pričalica, da sve bude potaman može i ovako -
Potreban materijal
oblande 3 komada većih
orasi 300 gr
med 250 gr
šećer 250 gr
čokolada 100 gr
Način pripreme
Ušpinovati šećer sa 5 kašika vode, pa dodati samlevene orahe i med .Dobro izmešati, i nafilovati oblande. Pritisnuti i ostaviti da se ohladi. Ohladjeno preliti glazurom od čokolade. Seći na štanglice.
Prijatno!
poluuspavanka | 25/02/2010
He,he draga domaćice ja ne volim oblande jer moja mama nikad nije uspela da ih napravi kako treba, a toliko se jadna trudila... Ili joj se previše stegnu, pa ko kamen ili budu mekane... Uh...
Verujem da ih ti praviš super
domacica | 26/02/2010
@poluuspavanka, da se naprave oblande danas treba jako malo iskustva i vežbe. pokušaj, možda ti se dopadnu
Prijatno!
domacica | 26/02/2010
@bealiever, sasvim sam saglasna, mada ih u stopu prate ove sa čokoladom
Prijatno!
Maki | 07/03/2011
Da li neko moze da mi da taj recept oblande sa sampinjonima?
Mama mi je jednom davno spremila oblande sa sampinjonima, nekako przene....ona kaze da joj to cak nije ni uspelo i da je izgubila recept, ali ja se secam da je bilo odlicno....
Vec dugo trazim taj recept i nikako da nadjem....
Znam samo da je nekako rolala te sampinjone u oblande i przila ali pojma nemam sta sve ide.....
Molim vas da neko napise ako zna...
domacica | 09/05/2011
@Maki, nisam sigurna da li je recept koji tražiš ovaj koji je objavljen u članku EH, DA IMAM, ali pokušaj, nadam se da će ti se dopasti
Prijatno!
Re: OBLANDE
sanjarenja56 | 25/02/2010
Volim oblande u svim varijantama, dobih čak neki recept za oblande sa šampinjonima i prazilukom, javiću ako uspe!