Kuhinja i oko nje

Lepe reči i lepi zalogaji

« Februar 2010 »
Ne Po Ut Sr Če Pe Su
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            
Februar
25

OBLANDE

kulinarstvo | domacica | Februar 25, 2010,11:11

Jedan od prehrambenih industrijskih proizvoda koji je nezaobilazan u svakoj kuhinji. Tanki, hrskavi vafel listovi, neutralnog ukusa ostavljaju mogućnost da domaćica pokaže svoju maštu, snalažljivost i umeće.

U dobra stara vremena, jedan od komplimenata koji se upućivao domaćici bio je:

- Divne su ti ove oblande, skoro kao kupovne napolitanke!

U dobra novija vremena, oblande se koriste i kao podloga za pečenje kora nekih torti, za pripremu rolata i za ukusna predjela.

Najstariji kolač sa ovim divnim listićima datira s početka prošlog veka i zahteva strpljenje. Ali ukus vas vrati u divne dane detinjstva kada je baka s ponosom iznosila na sto

KARAMEL OBLANDE

Potreban materijal

Oblande-manje 5 listova

Šećer-kristal 400 gr

Vanilin-šećer 2 kesice

Muskat-orah (mleveni) ¼ kašičice

Mleko 1 l

Puter 125 gr

Orasi (nije obavezno) 150 gr

Način pripreme

Sipati šećer u mleko i kuvati na laganoj vatri uz stalno mešanje i povremeno skidati penu. Vreme kuvanja oko 1.5 sat.

Kad fil počne da se zgušnjava i dobija svetlo-braon boju dodati omekšali puter, začine i samlevene orahe. Ujednačiti masu i toplim filom premazivati oblande sem poslednje.

Gotov kolač prekriti celofanom (alu-folijom) pritisnuti težim predmetom i ostaviti da odstoji najmanje jedan dan.

Posle tog vremena preliti glazurom po izboru i seći na štanglice.

Onima koji imaju manje vremena za kuhinjske zavrzlame verovatno će se više dopasti

ROLAT SA JABUKAMA I BADEMOM

Potreban materijal

Oblade-veće 2 lista

Jabuke-očišćene 500 gr

Badem 150 gr

Šećer-kristal 250 gr

Belo vino 4 kašike

Aroma gorkog badema 2 kapi

margarin 50 gr

Način pripreme

Listove oblandi poprskati sa malo belog vina i uviti u vlažne salvete.

Šećer i belo vino kuvati na tihoj vatri pa kad počne da se zgušnjava (dobije gustinu meda) dodati izrendane jabuke i samleveni badem. Uz stalno mešanje kuvati 5 minuta. Dodati aromu gorkog badema i omekšali margarin, dobro izmešati i toplim filom premazati oblande. Formirati rolate i ostaviti na hladnom da se fil sasvim stegne a oblande prosuše. Seći na parčad debljine oko 0.5 cm i služiti u papirnim kapsulama.

Sledeći | Prethodni | Komentari (21) | Trekbekovi (0)

Komentari

Re: OBLANDE

sanjarenja56 | 25/02/2010

sanjarenja56

Volim oblande u svim varijantama, dobih čak neki recept za oblande sa šampinjonima i prazilukom, javiću ako uspe!

Re: OBLANDE

nastasja | 25/02/2010

mmm ovo deluje fino :) ja cu da smislim i neku varijantu sa cokoladom :) njam njam

Re: OBLANDE

suky | 25/02/2010

suky

hm... :)))

Re: OBLANDE

Jovan s.s. | 25/02/2010

Oblande na bakin način uvažavam,ostalo onako.Pozdrav!

Re: OBLANDE

lady88 | 25/02/2010

Hahahahaha bas sam ovih dana planirala da pravim slane oblande,ja vise to preferiram slabo jedem slatko.Moj tata obozava oblande,super su ti ove,ja sam pravile one u ciji fil idu smokve:)Ali mogu i ove da probam pa mozda i ja stavim neki recept uskoro:)

Re: OBLANDE

behappy | 25/02/2010

Карамел обланде?
Ако мене питаш, могла би да ми их правиш свакодневно...
Али шмрц, забранио доктор :(
Поздравче!
:*

Re: OBLANDE

domacica | 25/02/2010

@sanjarenja56, sa šampinjonima i prazilukom sve uspeva
Prijatno!

Re: OBLANDE

domacica | 25/02/2010

@nastasja, fino, ukusno, mljac, mljac... a sa čokoladom imaš smišljeno ovde
http://domacica.blog.rs/blog/domacica/arhiva/2007/07/
Prijatno!

Re: OBLANDE

domacica | 25/02/2010

@šuky, dobro de, znam da nisi lud za kolačima, tebi ću spremiti ono slano predjelo
Prijatno!

Re: OBLANDE

domacica | 25/02/2010

@jovan s. s, za tebe onda dupla porcija
Prijatno!

Re: OBLANDE

domacica | 25/02/2010

@lady88, dobrodošla u klub istraživača lepih zalogaja, sigurna sam da će nam se i tvoje kuhinjske majstorije dopasti
Prijatno!

Re: OBLANDE

domacica | 25/02/2010

@behappy, slatko tetkino, pa slušaćemo čika doktora. a ti kaži šta nije zabranio pa da od toga napravimo nešto što će ti se dopasti bar upola kao ovo što ne smeš
Prijatno!

Re: OBLANDE

pricalica | 25/02/2010

pricalica

Ако уместо млека ставим сојино бечејско млеко и уместо путера посни маргарин, јел може да прође први рецепат? Други је потаман, хе, хе. Грлим!***

Re: OBLANDE

domacica | 25/02/2010

@pričalica, da sve bude potaman može i ovako -
Potreban materijal

 oblande 3 komada većih
 orasi 300 gr
 med 250 gr
 šećer 250 gr
 čokolada 100 gr

Način pripreme
Ušpinovati šećer sa 5 kašika vode, pa dodati samlevene orahe i med .Dobro izmešati, i nafilovati oblande. Pritisnuti i ostaviti da se ohladi. Ohladjeno preliti glazurom od čokolade. Seći na štanglice.
Prijatno!

Re: OBLANDE

pricalica | 25/02/2010

pricalica

Захваљујем!***

Re: OBLANDE

poluuspavanka | 25/02/2010

He,he draga domaćice ja ne volim oblande jer moja mama nikad nije uspela da ih napravi kako treba, a toliko se jadna trudila... Ili joj se previše stegnu, pa ko kamen ili budu mekane... Uh...
Verujem da ih ti praviš super

Re: OBLANDE

bealiever | 25/02/2010

Najlepše su bakine oblande sa orasima :)

Re: OBLANDE

domacica | 26/02/2010

@poluuspavanka, da se naprave oblande danas treba jako malo iskustva i vežbe. pokušaj, možda ti se dopadnu
Prijatno!

Re: OBLANDE

domacica | 26/02/2010

@bealiever, sasvim sam saglasna, mada ih u stopu prate ove sa čokoladom
Prijatno!

Re: OBLANDE

Maki | 07/03/2011

Da li neko moze da mi da taj recept oblande sa sampinjonima?

Mama mi je jednom davno spremila oblande sa sampinjonima, nekako przene....ona kaze da joj to cak nije ni uspelo i da je izgubila recept, ali ja se secam da je bilo odlicno....

Vec dugo trazim taj recept i nikako da nadjem....
Znam samo da je nekako rolala te sampinjone u oblande i przila ali pojma nemam sta sve ide.....

Molim vas da neko napise ako zna...

Re: OBLANDE

domacica | 09/05/2011

domacica

@Maki, nisam sigurna da li je recept koji tražiš ovaj koji je objavljen u članku EH, DA IMAM, ali pokušaj, nadam se da će ti se dopasti
Prijatno!

Dodaj komentar





Zapamti me

Pretraži
Najnovije...
  • OBOJENO TRAŽENJEM
  • SLIKE...
  • ZAPIS DUŠE
  • SVE PRODJE...
  • KIKI, MIKI, RIKI
  • ZDRAVO
  • ĆUTANJE
  • IMA ŽIVOTA...
  • ZASEDANJE KRIZNOG ŠTABA
  • NA PLUS ČETRDESET
Kategorije
  • Generalna [341]
  • grickalice za dokolicu [141]
  • kulinarstvo [11]
  • domaći zadatak [12]
  • internet [2]
  • brojke i slova [0]
Arhiva
  • April 2013 [1]
  • Mart 2013 [1]
  • Februar 2013 [3]
  • Januar 2013 [3]
  • Avgust 2012 [1]
  • Jul 2012 [1]
  • April 2012 [1]
  • Februar 2012 [2]
  • Januar 2012 [5]
  • Decembar 2011 [4]
  • Novembar 2011 [6]
  • Oktobar 2011 [5]
  • Avgust 2011 [4]
  • Jul 2011 [3]
  • Jun 2011 [3]
  • Maj 2011 [1]
  • April 2011 [2]
  • Mart 2011 [1]
  • Februar 2011 [3]
  • Januar 2011 [4]
  • Decembar 2010 [3]
  • Novembar 2010 [2]
  • Oktobar 2010 [2]
  • Septembar 2010 [2]
  • Avgust 2010 [4]
  • Jun 2010 [3]
  • Maj 2010 [6]
  • April 2010 [6]
  • Mart 2010 [1]
  • Februar 2010 [8]
  • Januar 2010 [7]
  • Decembar 2009 [9]
  • Novembar 2009 [9]
  • Oktobar 2009 [7]
  • Septembar 2009 [5]
  • Avgust 2009 [10]
  • Jul 2009 [15]
  • Jun 2009 [13]
  • Maj 2009 [17]
  • April 2009 [17]
  • Mart 2009 [18]
  • Februar 2009 [17]
  • Januar 2009 [19]
  • Decembar 2008 [9]
  • Novembar 2008 [11]
  • Oktobar 2008 [7]
  • Septembar 2008 [8]
  • Avgust 2008 [13]
  • Jul 2008 [18]
  • Jun 2008 [15]
  • Maj 2008 [18]
  • April 2008 [18]
  • Mart 2008 [16]
  • Februar 2008 [14]
  • Januar 2008 [15]
  • Decembar 2007 [13]
  • Novembar 2007 [19]
  • Oktobar 2007 [19]
  • Septembar 2007 [21]
  • Avgust 2007 [8]
  • Jul 2007 [10]
Moji linkovi
Generalna
ne propuštam da posetim
Meni
  • Početna strana
  • Arhiva
  • Fascikle
  • Administracija
Sindikat
  • RSS 0.90
  • RSS 1.0
  • RSS 2.0
  • Atom
 
Copyright@2007. Reic's Place. All rights reserved. Powered by Lifetype.
Designed by Dieter Schneider, CssTemplateHeaven. Ported to Lifetype by Reic Wang.