Lepe reči i lepi zalogaji
Generalna | domacica | Januar 26, 2012,14:14
Reče moja blog-seka u komentaru.
Da li je ovo čudo ili samo lepo, svako neka sam sebi objasni.
Ja lično bih da se pridružim lepom raspoloženju i uzbudjenju koje u mojoj okolini vlada već nekoliko dana.
Da ulepšam sutrašnji praznik potražih recept za Svetosavske perece
Prvo na stranicama „knjige starostavne" koju kao treća u nizu nastavljam. Ali, zalud mi beše trud. Sledeći pokušaj beše Google, „my love". ( koji me stalno pita da li želim da mi prevede). Ovaj put pokazao se u lepom svetlu – odveo me u prvom pokušaju baš tamo gde sam naumila.Zasukah rukave i, da ostanem svoja, malo preinačih recept.
I uredno spremih fotkalicu da sve korake zabeležim.
Sve do kraja išlo je super.
Ni kraj nije baš sasvim loš... samo je izgleda neko na dijeti pojeo sve rupe.
Ali ipak su to
SVETOSAVSKE PERECE
Potreban materijal
Brašno-pšenično-oštro 200 grBrašno-pšenično-meko 400gr + 3 kašikeKvasac-svež 20gr
Šećer-kristal 1 kašikaSo
1 kašičica + 1 kašikaUlje 50ml
Mlaka voda 250ml
Način pripremeIzmrvljeni kvasac izmešati sa šećerom i ostaviti da uskisne. Pomešati obe vrste brašna sa solju pa uz stalno mešanje dodati uskisli kvasac i ulje.Mutiti
mikserom (brzina 1) dok od testa ne počne da se formira lopta. Pokriti salvetom i ostaviti na toplom oko 30 minuta.Podeliti testo na 16 jednakih delova i svaki oblikovati u štapić dužine oko 25cm. Formirati perece i staviti u pleh obložen peki papirom. Ostaviti da kisne još 15 minuta. Peći u rerni zagrejanoj na 230 stepeni 12 minuta. Izvaditi, poškropiti slanim prelivom i vratiti u rernu na još 3-5 minuta.Za slani preliv izmešati 3 kašike mekog brašna, kašiku soli i 2-3 kašike hladne vode.
Sledeći | Prethodni | Komentari (23) | Trekbekovi (0)
roksana | 26/01/2012
E, to!!! Te sličice kao prateće uputstvo meni, ovako nemaštovitoj domaćici, jako puno znače! Nešto se mislim, imam kvasac... biće nešto!!! Prijatno i tebi draga i hvala ti za ovaj recept!
merkur | 26/01/2012
Hm, zasukacemo rukave. Vredi!
Za mene je cudo! Lepota je cudo! Veliki pozdrav.
casper | 26/01/2012
Ja se zaglavih na sajtu ciji si link ostavila:)
phedredelaunay | 26/01/2012
Za svetosavske perece sam prvi put cula pre nekoliko dana, od poznanika iz Banata. Svi smo pomislili da je to neki strogo regionalni obicaj :) Volim recepte u kojima nema niceg odoka, otprilike, ni meko ni tvrdo :)
nena58 | 26/01/2012
Divna fotografija na početku, ali tek ova na kraju!
Između je sjajan recept, ima da probamo!
razmisljanka | 26/01/2012
Odlično izgledaju, sigurna sam i da su ukusne. Koga briga za rupe! :-)
domacica | 26/01/2012
@pričalica, znači taman na vreme postavih post
Prijatno!
domacica | 26/01/2012
@roksana, ne sumnjam u tvoje kulinarsko umeće. ako imaš kvasac kao da si pola posla već odradila:)
Prijatno!
domacica | 26/01/2012
@merkur, saglasna da je sve lepo u prirodi čudo s nadam se da posle pereca sledi ona lenština od pite:)
Prijatno!
domacica | 26/01/2012
@casper, he, he, nisi jedina, zaista vredi pogledati
Prijatno!
domacica | 26/01/2012
@phedredelaunay, ja se ne sećam da li je moja baka pravila perece ili nešto slično, ali ukus pamtim. važno je da se deci dan učini što radosnijim
Prijatno!
domacica | 26/01/2012
@nena58, drago mi je da ti se dopalo, javi kako je uspelo
Prijatno!
domacica | 26/01/2012
@razmišljanka, pa ja se nadam da AnaM neće zameriti, znaš da ona samo rupe u testu gotivi
Prijatno!
biljanak | 26/01/2012
Sneg pravi čuda, a kakva čuda ume da napravi prava domaćica, mmmmm.....
sanjarenja56 | 26/01/2012
Pošalji mi neku, moliću lepo! Hvalaaaaaa.
I ne zaboravi da spremiš fotoaparat za sutra u podne!
mandrak72 | 26/01/2012
Preskačem dio o namirnicama i čekam za perecu. Nažlost kod nas nema snijega. Stoga moramo sami čuda stvarati.
pozdrav
domacica | 27/01/2012
@biljanak, i it misliš na one čudom nestale rupe?;)))))))
Prijatno!
domacica | 27/01/2012
@sanjarenja56, jel' da da su ukusne? ne smeta što su malo bucolike?:)
Prijatno!
P,S. hvala za podsećanje, poslah sliku čim sam se vratila*
domacica | 27/01/2012
@mandrak72, evo paket pereca spreman, ti samo podeli sa princezama i sneg nadomesti čarobnim prahom
Prijatno!
womens 3/4 length leather coat | 24/05/2022
I constantly read the smaller articles as well as clarify their motives, and that also happens with this article!
Tamil Nadu 9th Question Paper | 06/07/2022
Through the Tamil Nadu 6th, 7th, 8th, 9th, 10th Model Paper 2023 to enhance Their Skills. There will be a Great Advantage for the Students by Going Through All the TN 6th, 7th, 8th, 9th, 10th Question Paper 2023 to have a Clear cut knowledge in Every Corner of the Subject. Tamil Nadu 9th Question Paper For more Details of this TN 6th, 7th, 8th, 9th, 10th Question Bank 2023 can go Through the below Article.
Re: SNEG ČUDA PRAVI...
pricalica | 26/01/2012
Таман, а пошто је петак и пости се переце као наручене! И драго ми је што сам ја мислила исто што и ти. Љубим! :)))